RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Покрова Пресвятої Богородиці: історія свята і головні традиції

У середу, 14 жовтня, православні віруючі відзначають велике свято - Покрову Пресвятої Богородиці, яка символізує заступництво Діви Марії за всіх людей перед Господом.

"Апостроф" розповідає детальніше про історію свята та традиції дня.

Історія свята

Покрову Пресвятої Богородиці почали відзначати на Русі в другій половині XII століття. В її основі лежить диво, про яке говорить житіє святого Андрія Константинопольського.

У 910 році святий Андрій Юродивий разом зі своїм учнем - блаженним Єпіфанієм - під час молитви в храмі в Константинополі побачили, як відкрилося його склепіння. Там була Пресвята Діва, яка зі сльозами на очах молилася Богу за християн, а після накрила покривалом, знятим зі своєї голови, всіх, хто знаходився в храмі.

Фото: etnoxata.com.ua

Вважається, що подія допомогла грекам перемогти сарацинів, а свято стало одним з головних для християн на Русі. Завдяки захисту Богородиці, буря розкидала кораблі супротивника і врятувала жителів Константинополя від великої біди.

Як святкувати Покрову

Предки вважали, що в цей день обов'язково потрібно пекти млинці і покровський коровай, процес готування має супроводжуватися молитвою. Свято намагалися зустрічати весело, щоб зима пройшла непомітно і без складнощів.

Фото: izum.church.ua

Віруючі увечері 13 жовтня напередодні свята традиційно відправляються на церковну службу, а вранці - на Божественну літургію. У цей день прийнято просити допомоги у Богородиці у всіх справах, здоров'я і заступництва в сімейному житті. Незаміжнім дівчатам радили прийти в церкву до початку служби і поставити свічку Богородиці. Забороняється важка фізична праця.