RU  UA  EN

Пʼятниця, 5 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Новини

5 липня

Всі новини

Раніше таке здавалося фантастикою: кліматолог назвала дві головні загрози для людства

Завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух назвала дві головні загрози для людства.

Свою думку з цього приводу кліматолог висловила в чаті сайту "Главред".

За її словами, найбільш небезпечна загроза - збільшення кількості та інтенсивності небезпечних явищ погоди, адже, за даними Всесвітньої метеорологічної організації, понад 90% збитків людства пов'язані саме з метеорологічними умовами.

"Протягом останніх десятиліть у всьому світі збільшується кількість природних катаклізмів. Зміна клімату викликає зростання їх кількості та інтенсивності. Найбільші економічні збитки і втрати наносять тропічні циклони. Загальна енергія тропічного циклону за день в 70 разів більша від енергії, яка споживається за день усім людством, і в 200 разів більша від світового виробництва електроенергії і відповідає енергії, яка звільнилася б від вибухів 10 ядерних бомб ", - наводить страхітливі дані Віра Балабух

Другою загрозою кліматолог назвала дефіцит води і забезпеченість водними ресурсами, які вже в деяких регіонах світу стають причиною конфліктів.

"Причиною майбутніх великих конфліктів в світі стане саме боротьба за воду. Раніше подібні речі нам здавалися фантастикою, проте цей сценарій вже реалізується. Наприклад, війна в Лівані ... Починалося все з того, що була потужна посуха, був втрачений урожай, тому кліматичні біженці були змушені покинути свої будинки і переїхати в інші міста, але там їх ніхто не чекав. Це створило відповідну напругу в суспільстві, яку було використано. І досі цей військовий конфлікт ніяк не можуть загасити", - навела приклад кліматолог.

Як повідомляв "Апостроф", через підвищення середньої температури повітря на нашій планеті на 2 градуси полярне літо стане вдвічі довшим, а це загрожує таненням вічної мерзлоти, підвищенням рівня світового океану і різкою зміною погодних умов за межами арктичних територій.