RU  UA

Як легалізація медичного канабісу в Україні полегшить страждання тисяч дітей: пояснення адвоката

Якщо під час всеукраїнського опитування 25 жовтня, яке ініціював президент України Володимир Зеленський, більшість людей підтримає легалізацію медичного канабісу, народні депутати почнуть розробляти законопроекти, щоб дозволити використання канабісу в медичних цілях. Однак в цьому питанні є багато маніпуляцій, від яких українцям варто відмовитися вже зараз.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла Оксана Кашинцева, адвокатка з медичного та фармацевтичного права.

За словами Кашинцевої, питання легалізації канабісу повинно бути віднесено до компетенції парламенту.

"В нас є парламент, де засідають народні депутати, яких ми з вами обрали. І ми дуже сподіваємося, що їхній фаховий рівень і правосвідомість зокрема є значно вищими, ніж у пересічного громадянина. Нам треба з вами формувати критичне розуміння, що легалізація медичного канабісу – це питання, яке не повинне дискутуватися в суспільстві. Ми ж з вами не дискутуємо, чи ми застосовуємо при терапії COVID-19 ремдизевір чи гідрохінін, чи дексаметазон, який показав себе дуже ефективно, правда? Ми це не виносимо на всеукраїнське обговорення", - звернула увагу адвокат.

Вона також зауважила, що медичний канабіс є лікарським засобом, який легалізований і запроваджений у терапію в багатьох країнах ЄС - в Австрії, Німеччині, Чехії, в Канаді і Сполучених Штатах.

"Цей лікарський засіб дасть змогу повернути до нормального більш-менш повноцінного життя 20 тисяч дітей в Україні, які потерпають сьогодні від фармакорезистентної епілепсії, яким нічого не допомагає. Давайте не вульгаризувати це питання. Це є лікарський засіб, рішення має прийматися відповідно до рекомендацій медиків", - наголосила Кашинцева.

Також вона зазначила, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я медичний канабіс не є наркотичним.

"Ми вже за інерцією це винесли в розріз дискусії про легалізацію проституції, грального бізнесу, і туди ж канабіс. Не про це ідеться, ми з вами змішали все в одну купу. Надзвичайно важко спостерігати деякі гумористичні шоу, які насміхаються з цього і розказують, що от тепер українець сяде і покурить косячок. Та ні, він порятує собі життя, він знеболить, він допоможе ста тисячам паліативних хворих, не кажучи про те, що канабіс є надзвичайно ефективним при лікуванні посттравматичного синдрому. А для України це великий виклик сьогодні", - наголосила Кашинцева.

До того, ж за словами адвокатки, шкідливість медичного канабісу переоцінена.

"Є побічні дії від вживання алкоголю чи тютюнопаління. Так ось, тютюнопаління на 9 місці за шкодою, алкоголь – на 5, а медичний канабіс – на 11 місці. Давайте перестанемо пити і палити і будемо здоровішими. А тим, хто не може тільки за рахунок відмови від шкідливих звичок покращити своє життя, дамо доступ до медичного канабісу", - резюмувала Кашинцева.

Як повідомляв "Апостроф", в Офісі президента пояснили, чому питання про легалізацію медичного канабісу в Україні винесли на загальноукраїнське обговорення, яке має відбутися під час голосування на місцевих виборах в Україні 25 жовтня.