RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Легалізація медичного канабісу в Україні: у Зеленського пояснили, навіщо вона потрібна

В Офісі президента пояснили, чому питання про легалізацію медичного канабісу в Україні винесли на загальноукраїнське обговорення, яке має відбутися під час голосування на місцевих виборах в Україні 25 жовтня.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента України.

У президента зазначили, що у багатьох цивілізованих країнах вже переглянули державну політику щодо канабісу і його медичної форми, суспільна дискусія щодо канабісу відбувається і в Україні шляхом подання відповідних законопроектів до Верховної Ради, численних громадських акцій і обговорення в телеефірах і на шпальтах ЗМІ.

" Аргументи прибічників цієї ідеї відомі: коноплі без наркотичного ефекту можуть використовуватися як ефективне та легке знеболювальне. Що особливо важливо для людей з онкологічними захворюваннями, які, поки канабіс залишається нелегальним, змушені рятуватися за допомогою набагато важчих та небезпечніших за наслідками для організму препаратів. Також застосування медичної марихуани у державах, які це вже дозволили, демонструє її ефективність при депресіях, посттравматичному стресовому розладі, що є важливим для військовослужбовців, які повертається додому з війни", - пояснили в прес-службі глави держави.

Поряд з цим, не менш переконливо звучать і аргументи опонентів цієї ідеї, які наголошують на тому, що під виглядом медичних препаратів можуть розповсюджуватися й наркотичні речовини.

"Саме тому президент Володимир Зеленський запропонував таке четверте питання для загальнонаціонального опитування 25 жовтня 2020 року: "Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?", - заявили в Офісі президента, додавши, що йдеться тільки про препарати медичного характеру, які необхідні людям, що переживають важкий системний біль, вкрай тривожні та депресивні стани, посттравматичний стресовий розлад, зокрема й після фронту.

В прес-службі Зеленського додали, що ініційоване главою держави опитування не тотожне референдуму.

"Голосування не матиме прямих юридичних наслідків. Але політична вага ясно вираженої волі народу є безумовною. Політики не зможуть її ігнорувати. У кожного українця 25 жовтня 2020 року є можливість висловитися щодо запропонованих президентом питань. Використання цієї та інших форм народовладдя стане початком абсолютно нових відносин між суспільством, політиками й державою", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Опитування Зеленського: як Офіс президента втрачає зв’язок з реальністю.