RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Лікар назвав головні помилки хворих на коронавірус в Україні - можуть коштувати життя

Лікар-інфекціоніст Євген Дубровський, який лікує від COVID-19 в київській лікарні № 4, розповів про те, чого не потрібно робити тим, хто захворів на коронавірус.

Головні помилки пацієнтів медик перерахував в коментарі "Волинь Online".

За словами лікаря, перша і головна помилка - це паніка, яка спонукає пацієнтів до непотрібних дій і вчинків, зокрема приймати потужні антибіотики на ранніх термінах захворювання.

"У протоколі лікування Covid-19 чітко підкреслюють, що антибіотики забороняють приймати для профілактики або для лікування неускладнених форм. Для призначення антибактеріальних препаратів є показання: характерні зміни в аналізах, рентгенологічна картина, клінічна картина і ще деякі нюанси. Це величезна помилка - нічого ефективного в цих діях немає", - стверджує лікар.

Євген Дубровський також нагадав, що противірусні препарати (Амізон, Гропринозин, аміксин і інші) не є препаратами прямої дії на вірус, а лише підсилюють і стимулюють дію нашої імунної системи.

"Сам по собі COVID-19 не робить такого руйнівного впливу на тканини і клітини. Біда трапляється, коли організм неадекватно відповідає на чужорідний агент. При дисбалансі імунної системи відбувається "неправильна" захисна відповідь. І імунні клітини, вбиваючи вірус, наносять значних пошкоджень власних тканин . Тому забороняється використовувати препарати, які ще більше роблять імунітет агресивним. Для одних це буде непомітним, але у когось може виникнути патологічна каскадна реакція з боку незбалансованої імунної системи. Тому на противірусні - зараз табу", - попереджає лікар.

Крім того, не слід бігти і здавати тести відразу після контакту з хворим на коронавірус. Повинно пройти не менше 5 діб (в середньому 7-10, максимум 14 діб), щоб людина захворіла і почав виділяти вірус.

Також не слід відразу після зараження мчати для лікування в стаціонар.

"Для стаціонарного лікування є свідчення, критерії тяжкості. Якщо після огляду не видно небезпечних симптомів або підозри на негативну динаміку, людина повинна лікуватися вдома. Це нормально і цілком оптимально. У більшості ковід не переноситься важко. Залиште кисневі палати для важких хворих, поважайте тих , кому дійсно потрібна серйозна допомога і тих, хто її надає! " - зауважив Євген Дубровський.

Як повідомляв "Апостроф", генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адан Гебреісус заявив, що єдиними ефективними ліками проти COVID-19 у важкій формі на даний момент можна називати тільки медичний засіб дексаметазон.