RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Україні злетять ціни на автономери: скільки доведеться платити водіям

Українців, які планують придбати автомобіль, чекають додаткові витрати: вони за власний кошт будуть купувати номери на своє авто, причому компанію, яка виготовляє автомобільні номери, доведеться шукати самому, замовляти і оплачувати їх роботу. Таке нововведення передбачає законопроект №4213, поданий Кабінетом міністрів.

Про це пише "Обозреватель".

Пропонується, що усі вільні номери, крім "елітних", розмістять у єдиній базі, де автовласники зможуть вибрати цифри. Після того у МВС можна буде замовити тільки реєстрацію номерних знаків, самі ж номери зроблять за окрему плату приватні підприємці.

Зараз автомобільні номери оплачуються з бюджету, на це йде приблизно 480 млн грн, ще близько мільйона витрачають на бензин та 486 тис. на відрядження працівникам, які роздають номери по регіонах.

"Закуплені номерні знаки Головний сервісний центр МВС передає в регіональні сервісні центри, які, зі свого боку, передають їх до територіальних. Така процедура вкрай громіздка і економічно невигідна, оскільки для отримання кінцевого результату реєстрації транспортного засобу – видачу номерних знаків – держава витрачає зі свого бюджету більшу суму коштів, ніж коштує сам номерний знак", – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

У результаті ухвалення законопроекту вдасться заощадити близько 483 млн грн.

Зараз номери на машину вітчизняного виробництва і країн СНД коштують 550 грн (з них сам номерний знак коштує 178,2 грн), на авто іноземного виробництва – 590 грн.

Персональний номер можна замовити за ціною від 4 до 30 тис. грн.

"Уже років шість ходять розмови про те, щоб передати приватникам виготовлення й видачу номерів. Це правильно, ризик монополії, може, і є, але якщо буде конкуренція, то і ціни будуть адекватними", – розповів заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров.

Виготовити номер у приватного виробника можна й зараз за цінами від 400 до 800 грн. Тому якщо зараз за номери і бланк реєстрації потрібно платити 550-590 грн, то за новими правилами ціна може коливатися від 619 до 1019 грн.

Раніше під час реєстрації транспортного засобу власник авто отримував свідоцтво про реєстрацію і номерний знак.

"Тепер отримає тільки свідоцтво, а автономер замовить у тому місці, яке має право виготовляти його за державним стандартом", – зазначив юрист.

Бланк про реєстрацію, як і зараз, коштуватиме 219 грн. А ось вартість виготовлення номерного знака у всіх буде різна. Відповідно до законопроекту Кабміну, водій повинен буде сам вибрати зі списку спеціалізованих підприємств, хто зможе виготовити йому знак за всіма державними стандартами.

Зараз таких виробників в Україні більше десяти.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні почали видавати спеціальні номери для електрокарів - власникам екологічних машин видають номерні знаки зеленого кольору.