RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю чорних дір - це стало справжнім проривом

Американські астрофізики змогли визначити швидкість обертання надмасивної чорної діри, яка знаходиться в центрі галактики Чумацький Шлях. Раніше цього нікому не вдавалося зробити.

Результати дослідження були опубліковані в журналі The Astrophysical Journal Letters.

Вчені змогли встановити, що в центрі нашої Галактики знаходиться надмасивна чорна діра Стрілець А (SgrA *). Саме за її відкриття астрофізик Рейнхард Генцель і астроном Андреа Гез отримали Нобелівську премію з фізики в 2020 році.

За їх підрахунками, маса SgrA * становить близько 4 мільйони сонячних мас.

Ще один важливий параметр, який характеризує чорну діру, - це швидкість обертання, або спін. Справа в тому, що вплив обертання чорної діри на орбіти найближчих зірок ледь помітно і тому його важко виміряти безпосередньо.

"Для нашого дослідження ми використовували недавно виявлені S-зірки, щоб показати, що спін чорної діри SgrA * менше, ніж 10% від її максимального значення, що відповідає обертанню зі швидкістю світла. В іншому випадку загальні орбітальні площині цих зірок не залишалися б вирівняними протягом їх життя, як ми це бачимо сьогодні", - сказав професор Абрахам Леб.

У звіті говориться, що чорні діри виділяють величезну кількість енергії і саме вона видаляє газ з галактик.

Вчені висловили надію, що більш точні дані про швидкість обертання чорної діри SgrA * у них вийде дізнатися, коли буде повністю реалізований проект по створенню глобальної мережі радіотелескопів Event Horizon Telescope.

Нагадаємо, що розташований в Чилі радіотелескоп ALMA виявив саму далеку галактику, що виникла на досить ранньому етапі існування Всесвіту.