RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Вчені виявили найдальшу та найдавнішу галактику у Всесвіті: фото

Розташований в Чилі радіотелескоп ALMA виявив саму далеку галактику, що виникла на досить ранньому етапі існування Всесвіту.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на DailyTechInfo.

"Згідно з усіма існуючим теоріям, в нашому Всесвіті, вік якої становить близько 14 мільярдів років, великі і масивні галактики, подібні галактиці Чумацький Шлях, почали формуватися досить пізно. Але всі ці теорії можуть виявитися не зовсім достовірними завдяки відкриттю, яке зробила група вчених астрономів за допомогою радіотелескопу ALMA", - наголошується в повідомленні.

Вченим вдалося виявити величезну дисковидную обертову галактику DLA0817g, що існувала ще тоді, коли вік Всесвіту становив лише 10% від нинішнього.

Галактика DLA0817g, що отримала назву "Диск Вулфа" в честь покійного астронома Артура Вулфа, є найдальшою та найдавнішою з усіх відомих на сьогоднішній день дискових обертових галактик.

Швидкість обертання цієї галактики становить близько 272 кілометрів на секунду, що робить її дуже схожою на Чумацький Шлях.

Виявлення "Диска Вулфа" змінює уявлення про виникнення та еволюцію галактик, згідно з якими великі галактики "виростають" завдяки зіткненням та поглинанню галактик менших розмірів.

Згідно з колишніми уявленнями, у великих обертових галактик "правильна" дисковидная структура могла формуватися не раніше моменту через 6 мільярдів років від Великого Вибуху. Той факт, що астрономи виявили таку галактику, що сформувалася набагато раніше, вказує на домінування зовсім інших еволюційних процесів, ніж ті, що лежать в основі більшості існуючих теорій.

Вчені вважають, що галактиці DLA0817g вдалося вирости до її розмірів завдяки стабільним надходженням холодного космічного газу в простір її обсягу. Однак тоді виникає питання, яке залишається поки невирішеним: як саме галактиці DLA0817g вдалося "підібрати" з простору таку величезну масу газу, зберігши відносно стабільне обертання свого диска?

Астрономи вважають, що галактика DLA0817g належить до виду старовинних галактик, які ще не встигли "розгорітися" до нормальної яскравості, а спостереження, проведені за допомогою телескопа ALMA, показали, що стародавні обертові дископодібні галактики є не такою вже великою рідкістю.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені виявили гігантську галактику часів виникнення Всесвіту.