RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Як в Україні записати дитину в дитсадок: все, що треба знати батькам

Щоб зареєструвати дитину до дитячого садка, батьки дитини можуть скористатися електронною чергою, яка створюється переважно у великих містах, або ж прийти до закладу дошкільної освіти й запитати у керівника закладу, чи є вільні місця. Також є випадки, коли реєстрацію до дитсадка здійснює безпосередньо управління освітою міста, району чи ОТГ.

Про це повідомляє "Суспільне".

Спосіб реєстрації дитини до закладу дошкільної освіти залежить від того, як цю процедуру організували органи управління освітою. У більшості міст зареєструвати дитину до дитсадка можна через електронну чергу. Там, де відсутня електронна черга до дитсадків, батьки мають прийти до закладу дошкільної освіти і дізнатися про вільні місця. Цей спосіб краще застосовувати, якщо відомо, що у регіоні проживання немає проблем із нестачею місць у дитсадку.

Інколи реєстрацію до дитсадка здійснює безпосередньо управління освітою міста, району чи ОТГ, у такому разі звертатися із цим питанням необхідно саме до цього органу.

Щоб дитину прийняли до дитячого садочка, батькам (або особам, що їх замінюють) необхідно подати керівникові закладу заяву, причому керівник дитсадка юридично зобов’язаний прийняти й зареєструвати заяву, навіть якщо у закладі немає вільних місць.

Якщо у дитсадку є вільні місця, в заклад дошкільної освіти треба надати медичну довідку про стан здоров’я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, довідку дільничного лікаря про епідеміологічне оточення, свідоцтво про народження.

Для прийому дітей до дошкільного закладу (групи) компенсуючого типу, а також для прийому дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивні групи додатково подається висновок інклюзивно-ресурсного центру, територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру, направлення місцевого органу управління освітою та індивідуальна програма реабілітації для дітей з інвалідністю.

"Кожна дитина має право на місце в закладі дошкільної освіти. Але проблема, коли в густонаселених регіонах дитсадки переповнені та вільних місць немає, а в регіонах з меншою густотою населення залишаються вільні місця, нікуди не зникла",пояснив освітній омбудсман України Сергій Горбачов.

У державних та комунальних закладах дошкільної освіти місце в дитсадку за дитиною зберігається за таких умов:

  • якщо дитина хворіє, проходить санаторне лікування або реабілітацію;
  • якщо батьки (або особи, які їх замінюють) пішли у відпустку – на час їхньої відпустки;
  • у літній оздоровчий період (75 днів);
  • під час карантину.

У приватних закладах дошкільної освіти умови збереження місця за дитиною визначаються засновником (власником) та фіксуються у договорі (контракті) на надання освітньої послуги між закладом освіти та батьками. Тобто за наявності цих умов ніхто не може відібрати у вашої дитини місце, поки вона не відвідує дитсадок.

Водночас положення не поширюється на будинки дитини, дитячі будинки сімейного типу, дитячі будинки інтернатного типу, центри розвитку дитини. Їхня діяльність регулюється відповідними положеннями про ці заклади.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в уряді назвали умови роботи в Україні дитсадків і шкіл в "червоній" карантинній зоні.