RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Дмитрівська поминальна субота: історія, традиції і текст молитви за померлих

У суботу, 7 листопада, в останню поминальну суботу в році, яка має назву Дмитрівська поминальна (батьківська), віряни в церквах поминатимуть померлих православних християн особливим чином. В цей день в православних храмах проводять поминальні літургії та панахиди.

"Апостроф" розповідає про особливості поминання померлих у Дмитрівську поминальну суботу і молитву, яку читають в цей день за померлих.

В 2020 році, оскільки постійної дати у Дмитрівської суботи в церковному календарі немає, вона припадає на суботу напередодні поминання великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Історія розповідає, що цей день князь Дмитро Донський запровадив понад шість століть тому для вшанування пам'яті воїнів, загиблих в ході знаменитої Куликівської битви, коли загинули понад 100 тисяч воїнів. Згодом в Дмитрівську суботу, яку за церковним календарем щорічно відзначають перед днем Святого Димитрія Солунського, стали поминати всіх покійних.

Всього у церковному календарі сім батьківських субот. У ці дні померлі, завдяки молитвам у церкві, можуть отримати звільнення від загробних покарань.

Особливими серед батьківських субот є Вселенські суботи - в ці дні в храмах проходять вселенські панахиди, під час яких молитвами згадують взагалі всіх померлих. Ці суботи відзначають за тиждень до початку Великого посту - М'ясопусну і Троїцьку - в переддень свята П'ятидесятниці.

Решта батьківських субот призначені для поминання рідних і дорогих нашому серцю людей, що пішли з життя.

У Дмитрівську, як і в будь-яку іншу батьківську суботу, поминають покійних батьків - в церквах проводять поминальні літургії, панахиди для вшанування пам'яті померлих та звільнення їх від гріхів, вчинених ними колись.

Панахиду проводять і напередодні батьківської суботи - в п'ятницю ввечері.

У Дмитрівську поминальну суботу люди також йдуть на кладовища - упорядковують могили і моляться за упокій душі померлих. Якщо відвідати церкву в Дмитрівську поминальну суботу ви не змогли, помолитися за своїх покійних можна і вдома.

Молитва за померлих

Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена їх) і всіх православних християн, і прости їм всі провини вільні й невільні, і даруй їм Царство Небесне. Амінь.

Як повідомляв "Апостроф", в останній місяць осені святкують день Казанської ікони Божої Матері і Собор Архістратига Михаїла. Також в листопаді починається багатоденний Різдвяний піст.