RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Перевірка на Covid-19 в Україні: що потрібно знати про ПЛР і ІФА тестування

Деякі спеціалісти в Україні впевнені, що діагностувати коронавірус у людини краще за допомогою не тільки ПЛР-тесту, але і ІФА-тестування.

У ситуації розбирався "Апостроф".

Глава Госпотребслужби Києва Олег Рубан пояснив, що ПЛР-тести помиляються в 40% випадках через саму тест-системи. Але також помилки можуть виникати у зв'язку з низьким вірусним навантаженням, порушеннями під час взяття, зберігання і транспортування біоматеріалу.

Тому необхідно проводити обов'язкове детальне клініко-діагностичне дослідження з використанням ІФА-тестування (імунно-ферментний аналіз, який перевіряє наявність антитіл на те чи інше захворювання). В Україні вже переходять на такий формат діагностики. МОЗ планує збільшити обсяг тестування на коронавірус до 100 тис на добу за допомогою ІФА-тестів.

Імунолог Алла Волоха заявила, що все одно ПЛР-тестування уникнути не вдасться - це основний метод. Але в цілому багато що залежить від якості тест-систем.

"ІФА не може замінити ПЛР-тестування, але може бути додатковим методом діагностики. Але якщо ми говоримо про антиген, то так, він може бути більш інформативним, тому що це теж білок вірусу. Але тут важлива чутливість і специфічність цього методу, щоб він показав точний результат", - сказала вона.

Колишній головний санлікар України, Святослав Протас розповів, що ПЛР - це метод молекулярно-генетичної діагностики біологічних організмів.

"Цей метод визначає будь-яку частку живої і неживої істоти, будь-то вірус, чи бактерія. Якщо ми беремо вірус, його структуру, у нього є білкова капсула, а в середині нуклеїнова кислота ДНК або РНК. У випадку з коронавірусом - це РНК. І метод ПЛР здатний виявити цю частинку вірусу, навіть якщо вона зруйнована, якщо там буде хоча б частинка цієї кислоти, вона буде діагностована", - говорить він.

У випадку з імунохімічним методом аналізу береться назофарингеальний мазок, як і для ПЛР. Матеріал поміщають в тест-систему, яка за допомогою антитіл, які вже нанесені на тест-систему, виявить антиген, який вступить в реакцію з антитілами.

Але також Протас підкреслив особливість методу. У його випадку вірус повинен бути повноцінним. Якщо була зруйнована його капсула, то цей тест не покаже результату.

"А руйнування йде вже на етапі забору. Для того, щоб цей метод показав результат, потрібні сотні тисяч копій вірусу, щоб хоча б один був живий, в той час, як для ПЛР-тесту вистачить навіть однієї копії", - зазначив фахівець.

Виходячи з цього ІФА-тести можуть давати помилковий результат в понад 50% випадків. Тому, сказав колишній головний санлікар України, їх не варто використовувати для клінічної діагностики.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Вбитий вірусом: МОЗ провалив тестування на COVID-19.