RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Коронавірус може викликати серйозні психічні розлади: вчені б'ють на сполох

Вчені з Оксфордського університету провели нове дослідження, яке підтвердило, що наявність Covid-19 збільшує ризик розвитку психічних розладів, включаючи тривожність, депресію і безсоння.

Про це повідомляє Mirror.

Вчені проаналізували історії хвороби 69 мільйонів осіб в США, в тому числі понад 62 тисяч пацієнтів з Covid-19.

Їх аналіз показав, що впродовж трьох місяців після позитивного результату тесту на Covid-19 кожному п'ятому пацієнту, що вижив, вперше був поставлений діагноз тривожності, депресії або безсоння.

За словами дослідників, це приблизно вдвічі частіше, ніж для людей без Covid-19.

Також було виявлено, що Covid-19 пов'язаний з новими психіатричними діагнозами у людей, у яких вже були проблеми з психікою.

"Люди стурбовані тим, що пацієнти, які пережили COVID-19, будуть піддаватися більшому ризику психічних захворювань, і наші результати великого і докладного дослідження це підтверджують", - заявив професор Пол Харрісон, який очолював дослідження.

"Фахівці повинні бути готові до надання допомоги, тим більше, що наші результати, ймовірно, показують цифри нижчі за реальні. Нам терміново необхідні дослідження, щоб з'ясувати причини і визначити нові методи лікування", - зазначив професор.

Аналіз також показав, що у людей з раніше існуючими психічними розладами ймовірність отримати діагноз Covid-19 на 65% вище, ніж у людей без нього.

Доктор Макс Таке, який працював над дослідженням, заявив: "Це відкриття було несподіваним і вимагає вивчення. А поки психічний розлад слід додати в список факторів ризику COVID-19".

Хоча причина такого зв'язку залишається неясною, експерти припускають, що це, ймовірно, пов'язано з низкою факторів.

Доктор Майкл Блумфілд, керівник дослідницької групи трансляційної психіатрії та консультант-психіатр Університетського коледжу Лондона (UCL), який не брав участі в дослідженні, сказав: "Це добре проведене дослідження додає до зростаючої кількості доказів те, що COVID-19 збільшує ризик низки психічних захворювань, включаючи посттравматичний стресовий розлад".

"Ймовірно, це пов'язано з поєднанням психологічних факторів стресу, пов'язаних з цією конкретною пандемією, і фізичних наслідків хвороби, хоча для повного розуміння цього потрібна додаткова робота", - заявив доктор.

Як повідомляв "Апостроф", ситуація, яка склалася навколо пандемії коронавірусу, негативно впливає на психіку. Крім того, серед побічних ефектів препаратів, якими лікують Covid-19, можливі депресивні стани.