RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

21 вересня

20 вересня

Всі новини

Мазохізм вихідного дня: бізнесмени бурхливо обговорюють в мережі посилення карантину в Україні

Українські бізнесмени висловили свою думку про рішення Кабінету Міністрів ввести карантин вихідного дня в Україні з 14 листопада і припустили, які він матиме наслідки для економіки країни і українців.

В Україні ввели карантин вихідного дня і скасували "зони" карантину: всі подробиці

"Апостроф" зібрав заяви відомих українських бізнесменів та експертів, опубліковані в соцмережах.

Інвестиційний банкір Сергій Фурса

"... Локдаун - це останній крок, на який має йти держава. І ключова вимога до нього - це ефективність. Щоб бізнес не страждав просто тому що якомусь чиновнику захотілося прикрити свій зад. А саме так виглядає карантин вихідного дня. І так, коронавірусний фонд потрібен якраз для такого моменту. Допомагати тим, хто страждає від локдауну. Але це вже з розряду фантастики ", - зазначає Фурса.

Екс-глава Державної митної служби України Максим Нефедов

"Ми дізнались, что вірус на вихідних набагато страшніший, аніж в робочий день. Що продуктові магазини захищені від вірусу, а магазини одягу - ні. Що в метро вірус небезпеки на становить, а на біговій доріжці косить людей направо и наліво. Що комп'ютери на вихідних ремонтувати можна, а в музей ходити - ні. Що в п'ятницю ввечері можна спокійно посидіти в кав'ярні, а в суботу зранку це смертельно небезпечно... ", - іронічно зазначив Нефьодов.

Засновник мережі Cherry Berry Андрій Піонтковський

"Цей нібито легкий недолокдаун 2.0 буде крутішим за весняний 1.0", - пише Піонтковський. - Як пропорційно 50% провалу зменшити орендну плату і ЗП бек-офісу на 50%? Для ТРЦ ми формально не працюємо всього 2 дні з 7, навіть якщо втрачаємо 50% в обігу. ТРЦ і орендар тільки-тільки помирилися і знайшли якісь рішення після першого локдауна. Тепер ритейл і ТРЦ знову зіштовхують лобами в конфлікт ".

Глава наглядової ради холдингу Global Spirits Євген Черняк

"Запам'ятайте, а краще запишіть, в світі можуть змінюватися правила, може змінитися економічний лідер, можуть розтанути льодовики, річки трохи змінять своє русло, але одне залишається незмінним: в Україні завжди, підкреслюю завжди, будуть приймати найгірші рішення з усіх можливих. Записуєте п'ять варіантів, відзначаєте найгірший, він і буде реалізований. Перевірено багато разів ... ", - написав Черняк.

Співвласник мережі Tarantino family Дмитро Федотенков

"... Що є? Карантин вихідного дня. Це їх формула успіху на всі випадки пандемії, як в середньовіччі, коли при нежиті або головного болю прописували універсальне - пустити кров.

Що робити?

- Терміново будувати лікарні, оснащувати їх, закуповувати карети швидкої допомоги.

- Готувати, залучати і мотивувати медиків.

- Налагодити систему тестів і нарешті усвідомити, що для більшості людей один тест це половина пенсії.

- Назвати головні джерела зараження, після чого вся країна дізнається, що ресторани і кінотеатри не є проблемою. Проблема - транспорт і нічні дискотеки, які ніхто не закриє на найближчі вихідні.

- Ну і головне - необхідно захистити країну від клоунських управлінських рішень.

А карантин вихідного дня пропоную не виконувати як злочинний наказ ".

СЕО та співзасновник компанії по автоматизації кафе і ресторанів Poster Родіон Єрошек

"За даними нашого дослідження на суботу та неділю припадає основна частина виручки закладів громадського харчування. У вихідні дні ресторани заробляють в середньому 41% від свого тижневого обороту, бари - 40%, піцерії і кальянні - 35%, фастфуд - 31%, кондитерські - 30%. Найменше залежать від вихідних днів кав'ярні та пекарні, та й для них виручка в суботу та неділю становить відчутну частку в тижневому обороті - 27% і 25% відповідно. Карантин вихідного дня призведе до різкого спаду виручки закладів, а постійні витрати при цьому залишаться тими ж. Для ресторанного бізнесу, маржинальність якого не перевищує 20%, це робота в збиток ", - пише Єрошек.

Ресторатор Ігор Сухомлин

"Погратися. Так дослівно позначили свою мету міністр охорони здоров'я і головний санітарний лікар на зустрічі з ініціативною групою рестораторів сьогодні. Погратися з карантином вихідного дня. Кілька тижнів. Подивитися на результати. Погратися ...", - так назвав рішення уряду ресторатор.

Співвласник мережі кінотеатрів Планета Кіно Дмитро Деркач

"Ну що ж, карантин вихідного дня ввели, ніяких компенсацій, податкових канікул, безпроцентних позик, допомоги співробітникам закритих компаній. Кінотеатри до 80% доходу отримують саме у вихідні. В будні дні люди не ходять в кінотеатри, вони активно натовпами їздять в громадському транспорті . Попрацюємо тиждень, після цього, ймовірно, доведеться закрити всі наші кінотеатри і звільнити 500 співробітників. Залишити цих людей без роботи і зарплати ... ", - зазначає Деркач.

Венчурний партнер TA Ventures і радник в Міністерстві цифровий трансформації Ігор Перція

"... Карантин вихідного дня - це ж дуже простий і зрозумілий меседж, який транслює влада: в цій країні відпочивати не можна, можна тільки працювати. І вмирати", - пише Перция.

Власник Fedoriv Agency Андрій Федорів

"Закривати тільки ресторани і кінотеатри тільки у вихідні - все одно, що попереджати вагітність, одягаючи презерватив тільки два дні на тиждень. І тільки на палець. Дайте їм працювати або закрийте метро і все інше, якщо ситуація така критична", - оцінив дії влади Федорів.

Нагадаємо, також стало відомо, що в Україні карантин вихідного дня триватиме до кінця 2020 року.