RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

П'ятниця 13-е: історія "нехорошого" дня і випадки дивних збігів у знаменитостей

П'ятниця 13, це самий містичний і таємничий день з яким пов'язано багато таємниць і забобонів, в народі його називають "днем Сатани".

Про це повідомляє Look at me.

Чому люди так бояться цього дня

Подейкують, все почалося з тамплієрів, страчених саме в цей день, але це не єдина версія народного страху.

Однією з версій, чому люди так бояться п'ятниці 13, вважають, що конклави відьом завжди складалися з тринадцяти учасниць. Вважається, що в цей день всі упирі, відьми та інша нечисть збирається на демонічний шабаш з усіх кінців світу.

Існує ще одна біблійна версія, нібито Адам і Єва скуштували заборонений плід і були вигнані з раю саме в цей день.

Історична версія свідчить, що 700 років тому припинила існування наймогутніша і найбагатша організація в Європі - Орден Тамплієрів. В один день 13 квітня, в п'ятницю, всі вони були схоплені, посаджені за грати, а потім спалені на вогнищах інквізиції.

Як реагують в світі на п'ятницю 13

Боязнь п'ятниці 13 називається параскаведекатріафобією, це особлива форма захворювання.

Американці виявилися дуже забобонними, тому велика кількість багатоповерхових будинків в США не мають 13-го поверху, в багатьох аеропортах немає 13-го виходу на посадку. Крім того, в цей день не літають літаки деяких авіакомпаній та інші забобони.

У Британії хірурги скасовують операції, призначені на п'ятницю 13, вони впевнені, що ризик невдачі в цей день зростає вдвічі.

У Франції є традиція: якщо на обід збираються 13 осіб, ставлять 14-е крісло і садять на нього манекен, який обслуговують, як і інших.

Історії знаменитостей пов'язані з цією датою

Саме в тринадцятий за рахунком стовп паризького тунелю врізався автомобіль з принцесою Діаною.

У 1970 році космічний корабель "Аполлон-13" перервав свій політ до Місяця через вибух кисневого балона на борту, а стартував він 13 квітня о 13 годині 13 хвилин зі стартового майданчика № 39 (тричі 13).

Ріхарда Вагнера число тринадцять переслідувало все життя. Його ім'я записано латинськими буквами, складається з тринадцяти букв, народився він в 1813 році. 13 жовтня (в п'ятницю), він почув оперу Вебера "Вільний стрілець", яка справила на нього великий вплив. За все своє життя він написав 13 опер, ні більше, ні менше. Опера "Тангейзер" (роботу над якою він завершив 13 квітня 1844 г.) зазнала фіаско в Парижі 13 березня 1861 року, а й реабілітували її там само 13 травня 1895 року. Ризький театр, в якому Вагнер починав свою службу капельмейстером, відкрився 13 вересня 1837 року, а його власний театр в Байретом - 13 серпня. Помер він на тринадцятому році німецької єдності, а день смерті - 13 лютого.

Саме в п'ятницю 13-го був заарештований і засуджений до тюремного ув'язнення колись всемогутній "господар Чикаго", відомий американський гангстер Аль Капоне.

У п'ятницю 13 вересня 1996 року в знаменитому місті азарту Лас-Вегасі був убитий популярний музикант і композитор Тупак Шакур, який до того зумів щасливо уникнути декількох серйозних замахів. Але в п'ятницю 13-го кулі вбивці все-таки наздогнали його.

Наполеон Бонапарт в цей день утримувався від проведення військових дій і як істинний корсіканець не був обділений забобонним страхом.

А німецький державний діяч Отто фон Бісмарк (1815-1898), англійська королева Єлизавета I (1533-1603) і нафтовий магнат Жан Поль Гетті (1892- 1976) ніколи не підписували в цей день ніяких договорів і угод.

Німецький поет, мислитель і натураліст Йоганн Вольфганг Гете (1749- 1832), п'ятницю, 13-е, вважав за краще про всяк випадок проводити в ліжку.

Як повідомляв "Апостроф", в листопаді в Україні офіційно передбачені 21 робочий день і 9 вихідних, в цьому місяці не очікується додаткових вихідних.