RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.02
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

Всі новини

В Україні повністю зникла річка довжиною в 200 км: сумні фото

У Чернігівській області через людей пересохла річка Остер, довжина якої 199 кілометрів.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на слова начальника басейнового управління водних ресурсів (БУВР) Наталії Грудницької.

Внаслідок насадження сільськогосподарських культур впритул біля річки вона засихає.

"Тобто, болото, яке живило річку, відсутнє. Повністю розорана прибережно-захисна смуга. Ділянка території в Бахмацькому районі, яка офіційно вважається витоком річки Остер, знищена", - констатувала фахівець.

За її словами, витік річки починається в безлюдному місці, де були торф'яні болота, але тепер там поля. І причиною зникнення річки є не зміна клімату, а необдумані дії людей.

Річка стала заростати і замулюватися в результаті неправильного використання. Там встановлено 18 гідротехнічних споруд зі шлюзами. Деякі з них глухі, що призвело до зупинки течії.

"Люди думали про свої місцеві потреби і не розуміли, що знищують всю екосистему", - зазначила Грудницька.

Фахівці працюють на порятунком річки. Зараз демонтують шлюзи, вже прибрали два, а до кінця року планують знести всі. Також розчищають чагарники біля річки. Крім того, прокуратуру просять розібратися з незаконними насадженнями біля річки.

Річка Остер починається в селі Кальчинівка Бахмацького району. Вона впадає в Десну.

Як повідомляв "Апостроф", в окупованому Росією Криму під Алуштою через відсутність опадів і посухи пересихає Ізобільненське водосховище, яке вважається найглибшим на півострові.