RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Касові апарати для ФОП: чого конкретно хочуть протестувальники і що пропонує влада

Українські бізнесмени виходять на протести проти введення РРО.

"Апостроф" зібрав всю важливу інформацію.

Чого конкретно хочуть протестувальники ФОПи

  • Терміново розглянути і прийняти законопроекти №3993 і №3853-1, які розроблені з урахуванням законопроектів №2644 і №2645.
  • Заснувати при президенті України постійно діючий консультативно-дорадчий орган, який буде займатися розвитком мікропідприємництва в Україні. Цей орган повинен бути створений на паритетних засадах, в ньому обов'язкова участь представників влади і представників мікробізнесу.
  • Всі зміни в законодавство, що стосуються умов здійснення діяльності мікропідприємництва, повинні вноситися виключно після їх обговорення з представниками мікробізнесу і ґрунтовного прогнозування їх наслідків. Головним критерієм реформ в Україні має стати зменшення втручання чиновників в господарську діяльність.
  • Провести реформи Державної податкової та Державної митної служб України відповідно до стандартів ЄС для забезпечення прозорих і простих процедур стягнення податків, розмитнення товарів, яка передбачає усунення будь-яких проявів корупції.
  • Ввести мораторій на перевірки мікробізнесу усіма контролюючими органами, до завершення реформи Державної податкової та Державної митної служб України відповідно до стандартів ЄС.
  • Ввести мораторій на всі види перевірок усіма контролюючими органами, до моменту зняття обмежень введених законодавчою і виконавчою владою, при існуючій загрозі епідемії коронавірусу, дії надзвичайного стану або карантину.
  • Приймати зважені рішення щодо локдауну і карантину і не допускати обмеження діяльності малого бізнесу, забезпечивши рівні можливості для всього бізнесу без винятків.

Відстрочка фіскалізації

Верховна Рада проголосувала за доопрацьований Податковим комітетом законопроект 4439-д про відстрочку застосування касових апаратів (РРО та програмних РРО) для фізичних осіб-підприємців. Відповідно до документа, фіскалізація відкладається до 1 січня 2022 року.

Заступник голови Комітету з податкової, митної та фінансової політики Ярослав Железняк ("Голос") в свою чергу заявив, що прийнятий документ став самим компромісним з усіх можливих.

"Більше ніж 3 тижні ми спостерігаємо людей біля парламенту. Ми можемо погоджуватися з ними, ми можемо сперечатися, але це ті люди, які зараз стоять під будівлею Верховної Ради в той час, коли вони втрачають прибутки. Тому що поки вони тут - більшість бізнесу їх не працює. І це наш обов'язок сьогодні проголосувати зміни, які частково можуть виправити ситуацію", - зазначив він.

Про що йдеться у "компромісному" законі

Закон передбачає, що введення фіскалізації для ФОП відкладається на рік - до 1 січня 2022. У той же час введення РРО (реєстраторів розрахункових операцій, касових апаратів або фіскальних реєстраторів) з 1 січня 2021 року залишили для таких ризикових груп: аптеки, складна побутова техніка та ювелірні вироби.

Законопроект визначає максимальні обсяги доходів для першої-третьої груп платників єдиного податку у співвідношенні до мінімальної заробітної плати (перша група - 167 мзп замість 1 млн грн, друга - 834 мзп замість 5 млн грн, третя - 1167 мзп замість 7 млн грн). Документ також скасовує механізм кешбеку (компенсація покупцям за порушення під час розрахункових операцій).

Крім того, скасовуються штрафи за невідповідність готівки в касі сумі, яка зазначена в денному звіті РРО, а також за відсутність попереднього програмування товарів в РРО.

Крім цього, документ продовжує на рік, до 2022-го, застосування знижених розмірів штрафів за порушення окремих вимог застосування РРО.

Також бізнесу дозволили передавати в податкову службу електронні звіти.

Касові апарати дозволили не використовувати при дистанційній торгівлі, якщо оплата йде банківськими картами або сервісами переказу коштів.

Як повідомляв "Апостроф", 2 грудня в Києві під стінами Верховної Ради зібралися відразу три мітинги. У першому беруть участь бізнесмени, у другому - прихильники вакцинації проти COVID-19, а в третьому - противники цих щеплень.