RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

На майно Барбула і інших фігурантів кримінальної справи про розтрату коштів "Спецтехноекспорту" накладено арешт - ГПУ

На майно екс-директора ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт", обвинуваченого в розтраті коштів ДП в розмірі 55,5 млн грн, накладено арешт, йдеться про період, коли підприємство очолював Павло Барбул. Вищий антикорупційний суд розглядає справу по суті.

Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури на запит видання "Апостроф" від 8 грудня.

Досудове розслідування у провадженні щодо колишніх посадових осіб ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" проводилося НАБУ під процесуальним керівництвом САП: "Встановлено, що директор ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт", з залученням своїх заступників, директора департаменту та завідувача сектором цього підприємства, організував злочинну схему розтрати коштів, що належать державі в особі ДП "Завод 410 ГА", і виведення їх за кордон на користь іноземної юридичної особи", - відзначили в ГПУ.

У ГПУ нагадали, що в ході виконання контракту на поставку продукції військового призначення, укладеного ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" як розпорядником майна ДП "Завод 410 ГА" з іншою країною, Павло Барбул, шляхом підписання угоди, привернув до його супроводу посередника - компанію-нерезидента. За умовами угоди вона взяла на себе зобов'язання здійснити від імені, в інтересах, за рахунок і під контролем ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" надати послуги для укладення та виконання контракту: "За такі послуги, на підставі підписаних посадовими особами "Спецтехноекспорту" актів виконання робіт та платіжних доручень, з рахунку дочірнього підприємства на рахунок іноземного агента протягом 2015 було перераховано належні ДП "Завод 410 ГА№ держкошти в сумі 2,2 млн дол. Проте зібрані слідством докази свідчать, що згаданий посередник ніяких послуг, пов'язаних з укладенням або подальшим виконанням зазначеного зовнішньоекономічного контракту, не надавав. В результаті цих протиправних дій посадових осіб "Спецтехноекспорту" і безпідставного перекладу агенту коштів за ненадані послуги, державі в особі ДП "Завод 410 ГА" було завдано матеріальних збитків на суму, еквівалентну 55,5 млн грн", - заявили в ГПУ.

Колишнім чиновникам інкримінується вчинення підроблення та навмисна, з використанням службового становища за попередньою змовою, розтрата майна - вчинення злочинів, передбачених ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України.

У ГПУ зазначили, що у січні 2020 обвинувальний акт щодо Павла Барбула та інших осіб у виробництві спрямований у ВАКС для розгляду по суті, і його розгляд триває: "Збитки досі не відшкодовані. При цьому, в ході проведення досудового розслідування в зазначеному кримінальному провадженні вжито вичерпних заходів, передбачених ст. 170 КПК України щодо накладення арешту на майно осіб, обвинувачених у вчиненні зазначених кримінальних правопорушень, доля яких буде вирішена в порядку, передбаченому ст. 100 і 374 КПК", - резюмували в ГПУ.

Одесит Павло Барбул керував ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" в 2014-2018. У березні 2019 Барбула взяли під варту в зв'язку з розслідуванням виробництва і призначили заставу в розмірі 2 млн грн. Заставу було внесено, і його, як і інших підозрюваних, випустили з СІЗО. Незабаром стало відомо, що суд заарештував будинок сім'ї Барбула в Конча-Заспі, придбаний після його звільнення.

Як повідомлялося раніше, Павло Барбул має спільний бізнес з нещодавно звільненим головою Державного космічного агентства Володимиром Усовим і колишнім колегою з "Укроборонпрому" Денисом Гураком - мова про біотехнологічну компанію "Адам Корп".