RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Майбутнє ADAM в США під загрозою: ЗМІ розповіли про розслідування щодо Барбула і Усова

У статті "Criminal cases have been initiated against the founder and ex-head of the ADAM project in Ukraine" The American Reporter йдеться, що "засновники та менеджери проекту A.D.A.M., який було створено з метою друкувати кістки та органи людини і розпочато у 2019 році, зараз знаходяться під слідством в Україні у справі про розкрадання державних коштів в особливо великому розмірі". Журналістам стало відомо, що "засновником ООО "ADAM CORP" став Павло Барбул. Перед заснуванням цієї компанії, він був головою державного підприємства "СПЕЦТЕХНОЕКСПОРТ", яке є дочірнім підприємством державного концерну "УКРОБОРОНПРОМ", відповідальним за продаж зброї в Україні. З 2019 року він також знаходиться під слідством в України за розкрадання державних коштів у розмірі 2.225 мільйонів доларів США… Павло Барбул був засновником ADAM CORP з першого дня заснування, але він завжди намагався приховати цей факт. Він також напряму пов’язаний з ADVANCED DEVELOPMENT OF ADDITIVE MANUFACTURING, INC. (A.D.A.M), який зареєстровано в штаті Делавер".

Гендиректором ADAM Corp є колишній заступник гендиректора з зовнішньоекономічної діяльності "Укроборонпрому", старший науковий співробітник The Potomac Foundation Денис Гурак. Серед співзасновників ADAM Corp. - ТОВ "Квамба", що належить Усову - 250 тис грн (50%), Барбул Павло - 83 333.33 грн (16.67%), Гурак Денис - 83 333.33 грн (16.67%) і Сингаївський Євген - 83 333.34 грн (16.67%).

"Апостроф" оприлюднив відповідь представників Генпрокуратури України у справі Барбула. Відзначається, що досудове розслідування у провадженні про розтрату коштів проводилося НАБУ. Встановлено, що директор ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт", із залученням заступників організував схему розтрати в особі ДП "Завод 410 ГА" коштів, що належать державі - привернув до супроводу посередника - компанію-нерезидента. Посередник взяв на себе зобов'язання здійснити заходи з метою укладення та виконання контракту. За послуги з рахунку підприємства на рахунок іноземного агента було перераховано 2,2 млн дол. Однак посередник послуг не надавав. Державі в особі ДП "Завод 410 ГА" було завдано збитків на суму, еквівалентну 55,5 млн гривень. Екс-чиновникам інкримінується вчинення підроблення та умисна, з використанням службового становища за змовою, розтрата майна - вчинення злочинів, передбачених ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України. У ГПУ наголосили, що в січні 2020 обвинувальний акт спрямовано до ВАКС для розгляду по суті, розгляд триває.

Одесит Павло Барбул керував ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" в 2014-2018. У березні 2019 Барбула взяли під варту в зв'язку з розслідуванням, повідомили про підозру в причетності до організації схеми розтрати коштів, що заподіяла ДП збиток на 55,5 млн грн, і призначили заставу в 2 млн грн. Заставу було внесено, і Барбула та інших підозрюваних випустили. Суд заарештував будинок сім'ї Барбула в Конча-Заспі, придбаний після його звільнення на ім'я матері. В ході слідчих дій Павло Барбул погрожував детективам НАБУ - камери спостереження зафіксували його загрози детективам при передачі речових доказів.