RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

День святої Варвари: історія, традиції і головні заборони 17 грудня

У четвер, 17 грудня, православні віруючі вшановують пам'ять святої великомучениці Варвари, яка вважається покровителькою жінок.

День святої Варвари 2020: красиві листівки і привітання у віршах і прозі

"Апостроф" розповідає детальніше про історію та традиції дня.

Історія свята

Варвара народилася в місті Іліополі в третьому столітті. Її батько був язичником і сам виховував дочку, оскільки її мати померла. Він утримував Варвару в ув'язненні в замку і планував видати заміж, але дівчина відмовлялася від цього. Тоді батько дозволив дочці спілкуватися з подругами, вважаючи, що вони підштовхнуть її вийти заміж.

Варвара познайомилася з християнками і вирішила присвятити своє життя Ісусу Христу. Коли батько дівчини дізнався про це, хотів її вбити, але вона встигла сховатися в горах. Пізніше батько передав Варвару під суд правителю міста, який намагався схилити її відректися від віри.

Дівчину посадили в темницю, де катували, але вона не зреклася християнства. Тоді батько власноруч обезголовив її. У той же день чоловік був вщент спалений блискавкою. Після хрещення Русі великомучениця Варвара стала однією з відомих шанованих святих. Православні християни шанують святу Варвару 17 грудня, а католики - 4 числа.

Традиції

Святу Варвару на Русі вважали заступницею дітей і жінок, а також тих, чий рід діяльності пов'язаний з ризиком - військових, ремісників, моряків, торговців і мандрівників.

Перед іконою святої просять про жіноче щастя, про вдале і швидке заміжжя, про вагітність, про захист від раптової смерті без покаяння, про зцілення від хвороб, про здоров'я дитини.

Що не можна робити 17 грудня

У День святої Варвари не можна шити, прибирати, прати. У той же час дозволяється вишивати, оскільки, за легендою, свята вишила ризи самому Ісусові.

Нагадаємо, 19 грудня відзначається День святого Миколая, який з нетерпінням чекають діти.