RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Свято ікони Божої Матері "Несподівана радість": історія, значення і заборони

У вівторок, 22 грудня, православні християни в Україні вшановують ікону Божої Матері "Несподівана радість". Також у цю дату православні святкують день зачаття Пресвятої Діви Марії.

"Апостроф" нагадує про історію виникнення цього чудотворного образу і про традиції, які з ним пов'язані.

Історія і значення ікони

В одному з апокрифів 17 століття описано виникнення ікони "Несподівана радість". У ньому говориться про грішника, який молився перед іконою Божої Матері, задумуючи при цьому злочин, і раптом побачив, що зображення на іконі повернулося ликом в його сторону, а на руках і ногах Божественного Немовляти, якого тримала Богородиця, відкрилися рани, що кровоточать.

Він почув голос Богородиці, яка сказала йому, що він і інші грішники своїми гріхами кожен раз розпинають Її Сина.

Чоловік почав просити прощення і отримав його лише за клопотанням Божої Матері. Грішник, що розкаявся, припав до ікони і поцілував рани на тілі Немовля Христа, після чого відчув духовну радість і полегшення.

Прощення гріхів, яке стало "несподіваною радістю", дало назву іконографії Богоматері, що з'явилася на основі цієї історії. Багато ікони шануються як чудотворні, оскільки через молитви перед цими образами відбувалися зцілення.

Що потрібно і чого не можна робити в цей день

В цей день в храмах проводяться богослужіння, під час яких віруючим варто згадати про вчинені помилки, покаятися в них і більше не грішити.

Молитва перед іконою Богоматері "Несподівана радість" допомагає знайти духовну силу і душевну рівновагу, а також отримати прощення людини, якого ви сильно образили, вирішити суперечки і залагодити конфлікти.

У цей день важливо знайти час, щоб усвідомити своє минуле, згадати погані справи. Можна скласти список своїх проступків на папері і подумати про те, як їх виправити.

Однак не варто в цей вдаватися до смутку і сумувати. У день вшанування ікони "Несподівана радість" слід пам'ятати, що життя складається з невеликих радостей, які ми в суєті днів просто не помічаємо.

Раніше "Апостроф" публікував календар православних свят на грудень 2020 року.