RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

У "німецькому Стоунхеджі" жінок і дітей масово скидали в рів - це було частиною ритуалу: фото

Група археологів під час розкопок в Пеммельте, який називають "німецьким Стоунхенджем", встановили, як в бронзовому столітті проходили ритуальні жертвопринесення.

Опис відкриттів публікує тематичне видання Archaelogy.

Спорудження було виявлено ще в 1991 році і воно складається з концентричних кілець, утворених древніми ровами і насипами. За своїми розмірами воно нагадує британський Стоунхендж, а головна відмінність в тому, що в німецькому аналогу замість кам'яних стовпів використовували дерев'яні, тому вчені прозвали його Вудхенджом.

Всередині споруди група археологів виявила поховання кількох чоловіків, а також останки кількох десятків жінок і дітей зі слідами насильницької смерті, які були вбиті і скинуті в рів. За припущеннями вчених, що це було ритуальне жертвопринесення за часів бронзового століття.


Після проведення радіовуглецевого аналізу фахівці прийшли до висновку, що Вудхендж функціонував протягом 400 років - приблизно з 2400 до 2050 року до нашої ери, в той же час, що і його британський аналог Стоунхендж.

Під час літніх розкопок археологи також з'ясували, що поряд з комплексом знаходилося велике поселення. Після розтину культурного шару, дослідники нанесли на карту контури 65 будинків прямокутної форми розміром від 15 до 30 метрів по довгій стороні. Виявилося, що всі споруди мають схожу будову: їх заздалегідь орієнтували із заходу на схід, двері у всіх знаходиться з південної сторони. Вхід в споруди, в свою чергу, захищений від вітру своєрідним вестибюлем.

Загальне населення такого селища - близько тисячі чоловік, і це великі цифри на той час. Більш того, поселення існувало одночасно з ритуальним комплексом.

Раніше ми розповідали, що археологи наткнулися на сліди стародавнього суперцунамі, яке обрушилося на людей 10 тисяч років тому.