RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Чи потрібно приймати антибіотики і вітаміни при Covid-19: поради відомого лікаря

У лікарів, які лікують пацієнтів з коронавірусом, можуть бути абсолютно різні погляди на лікування і призначення антибіотиків, вітамінів і мікроелементів. Відомий лікар-інфекціоніст, завідувач кафедри інфекційних хвороб в Національному медуніверситеті ім. Богомольця, професор Ольга Голубовська розповіла, чи допомагають ці препарати під час COVID-19.

Про це пише видання "Цензор.Нет".

За словами медика, загальні рекомендації з лікування амбулаторних хворих включають до переліку необхідних препаратів вітамін D.

"Сьогодні вже є безліч публікацій, що показують, що при розвитку COVID-19 рівень вітаміну D різко знижується. Навіть якщо до хвороби був нормальний, під час хвороби він знижується і це зниження прямо пропорційне ступеню тяжкості хвороби. Тому ми рекомендуємо його приймати, але під чітким лабораторним контролем, тому що передозування не менше небезпечна. Вітамін С, в даному випадку, не настільки важливий", - зазначила Голубовська.

Також вона додала, що призначення курсу антибіотикотерапії повинно мати місце при чітких показаннях до цього.

"Все має свої показання, і антибактеріальна терапія в тому числі. На відміну від грипу при коронавірусі набагато рідше йде приєднання вторинної бактеріальної флори. Але я не люблю перегини, коли вважають "давайте не призначати взагалі". Якщо хворий з діабетом, знаходиться на великих дозах гормонів, у нього ризики активації різної флори теж високі. Іноді у пацієнтів розвиваються абсцеси легень. Тому лікарське мислення ніхто не відміняв. За весь час, скільки я консультую пацієнтів з коронавірусом, жоден пацієнт не отримує однакову терапію. Хоч у чомусь, але вона відрізняється. У дозі антикоагулянтів, вітаміну D, глюкокортикостероїдів і тривалості їх застосування, приєднання інших якихось, "непротокольних" методів лікування", - пояснила медик.

Як повідомляв "Апостроф", в Євросоюзі дозволили застосування американської вакцини від COVID-19 виробництва компанії Moderna. Відповідне рішення у середу, 6 січня, ухвалило Європейське агентство лікарських засобів.