RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Що робити, якщо вас відмовилися обслуговувати на українській мові: поради омбудсмена

Тарас Кремінь, який є уповноваженим щодо захисту державної мови, пояснив, що робити, якщо ваше право на отримання інформації про товар або послуги на українській мові було порушено. Адже з сьогоднішнього дня, 16 січня, в Україні вступили в силу зміни до закону про мову.

Про це пише сайт ТСН.

За словами уповноваженного із захисту державної мови, найкраще спробувати вирішити спірне питання на місці, попросивши працівника обслуговувати вас українською мовою. У разі отримання відмови, можна для початку, звернутися до керівництва підприємства або ж на "гарячу лінію" установи, якщо така є.

Якщо ж таким чином вирішити конфліктну ситуацію не вдалося, то потрібно правильно скласти скаргу. У ній обов'язково слід вказати:

  • особисті дані (ПІБ, місце проживання);
  • вказати електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути направлена відповідь, або відомості про інші засоби зв'язку з ним;
  • дату і час порушення, ім'я працівника, адреса установи, описати суть скарги;
  • зібрати докази відмови (фото, відео, аудіо, свідків).

Відправляти скаргу можна будь-яким зручним способом, на поштову адресу: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, або електронний - [email protected].

Кому зручно, можна заповнити форму безпосередньо на сайті уповноваженого.

"Скарги подаються уповноваженому протягом шести місяців з дня виявлення заявником порушення", - додав Тарас Кремінь.

У разі, якщо скарга складена правильно і досить мотивована, то порушникам в першу чергу буде оголошено попередження, з вимогою усунути порушення протягом 30 днів. Якщо ж протягом року на порушника повторно буде складена скарга, яка підтвердить факт порушення закону, то йому загрожує штраф від 5,1 тис. До 6,8 тис. Грн.

Складати протоколи та виписувати штрафи мають право представники уповноваженого із захисту державної мови, він особисто, а також співробітники поліції, органів державної та місцевої влади.

Як повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський підписав закон про відновлення відповідальності за недостовірне декларування.