RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Купання в ополонці на Водохреща: лікарі розповіли, як підготуватися і кому краще не ризикувати

У вівторок, 19 січня, православні в Україні святкуватимуть Водохреща. У цей день прийнято купатися в ополонці. Вважається, що вода на Водохреще має цілющі властивості. Однак це вимагає підготовки, а деяким краще утриматися від такого екстриму.

Як пише "Здравсіті", про це розповіла лікар-імунолог Алена Парецька.

Так, після водохресних купань в ополонці зазвичай відзначається зростання захворюваності, при чому йдеться не тільки про застуди.

Тим, хто без підготовки наважується зануритися в ополонку загрожують ГРВІ. На тлі охолодження, якщо ноги сильно замерзають, виникає рефлекторне зниження місцевого імунного захисту на слизовій носа.

Крім цього різка зміна температури тіла при роздяганні та зануренні у воду - це провокація різкого спазму судин тіла. Стрес викликає також викид адреналіну, посилення частоти скорочень серця, що загрожує людям із серцево-судинними проблемами інфарктом, інсультом і гіпертонічним кризом.

Також є небезпека отримати переохолодження і навіть обмороження. Чим довше тіло перебуває у воді і потім на повітрі, тим вище ризик. Чим нижче температура в воді і на вулиці, тим небезпечніше. Особливо якщо йдеться про дітей і літніх людей.

Разом з тим, навколо ополонки завжди багато льоду, є небезпека втратити рівновагу або поранити ногу або руку гострими краями.

Медик радить тим, хто все ж таки зважиться на купання, заздалегідь практикувати холодний душ. Для початку постійте під теплою водою близько п'яти хвилин, а потім перейдіть на холодну воду на одну хвилину. Продовжуйте чергування, поступово збільшуючи час перебування під холодною водою.

Також ні в якому разі не можна вживати алкоголь ані до ані після купання в ополонці. Це може створити помилкове відчуття тепла, але ваша терморегуляція буде порушена. Замість цього пийте теплий чай.

Перед зануренням в ополонку, приблизно за дві години, варто поїсти, вибираючи їжу з високим вмістом жирів.

Після того, як роздягнетеся на морозі, медик рекомендує зробити кілька вправ, які розігріють м'язи. Це зігріє тіло і збільшить кровотік. Перед купанням, зробіть 10-15 присідань і стрибків.

Також дуже важливо взяти з собою капці, які буде легко надіти після купання. Вони відразу ж зігріють ноги. Інші необхідні речі: великий рушник, тепла зміна білизни (бувалі відпочивальники для швидкості переодягання рекомендують одяг без ґудзиків) і головний убір.

При цьому, від купання в ополонці на Водохреща краще відмовитися людям з гіпертонією, цукровим діабетом або з іншими захворюваннями в стадії загострення, а також вагітним.

Як повідомляв "Апостроф", синоптики прогнозують, що суворі морози до -22 градусів затримаються в Києві, як мінімум, до 20 січня.