RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Тетянин день: чим потрібно займатися і що не можна робити

У дату, коли відзначається День Тетяни, є особливі заборони.

Про це пише сайт Хочу.

Що заборонялося робити

На Тетянин день забороняється перебувати в неприбрані хаті. У народі вважали, що це може призвести до поганих наслідків. Також в народі вірили, що в цю дату не можна відмовляти в допомозі тим, хто її потребує. В іншому випадку людина, яка проігнорувала іншого, сама потрапить в біду. В цю священну дату також необхідно утриматися від спиртних напоїв, вони можуть нашкодити, бажано замінити їх на цілющі відвари і зелений чай.

Заборони не поширюються на ворожіння і обряди, кожна дівчина і жінка вирішує сама, виконувати їх чи ні. Однак в цю дату забороняється сваритися, особливо про сварки і конфлікти варто забути в сімейному колі. Згідно з традиціями наших предків, в цей день люди повинні бути миролюбні і доброзичливі.

Чим потрібно займатися і традиції дня

З давніх-давен це торжество починалося з того, що люди відправлялися до церкви, де проходив традиційний молебень. Тетянин день - це ще й день студентів, в цей час вони святкували і раділи життю.

День вважається святом студентів тому, що 25 січня 1755 імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ "Про заснування Московського університету". Після цього, день коли віряни шанують пам'ять преподобної Тетяни, став офіційним днем студентів.

Після підписання указу преподобна Тетяна, мучениця, яка прославилася своїми чудотворними навичками та відданістю служінню Господу, стала покровителькою студентів.

Древнє ім'я "Татіана", яке пізніше отримало назву Тетяна, в перекладі з грецького означає "упорядниця".

У сучасному світі нічого не змінилося. Студенти все також обожнюють святкову подію і з величезним задоволенням відзначають його щороку.

Ближче до вечора студенти вирушали в центр населеного пункту, після чого починалися бурхливі святкування. Раніше основне веселощі і свята проходили в ресторані "Ермітаж", саме там збиралися всі студенти, випускники та викладачі. Працівники ресторану заздалегідь прибирали дорогі меблі і килими, тому що знали, чим може закінчитися цей перформанс.

Поліцейські в цю дату намагалися не чіпати тих, хто веселиться. Коли наставав ранок, на куртках молоді крейдою писали адреси, після чого їх відправляли по домівках товариші, які були тверезими і не піддалися спокусі свята. Після революції святкову подію визнали буйною і скасували, а ресторан "Ермітаж" - закрили. У 1918 році університетська церква була закрита, з неї зробили читальний зал. Через кілька років був створений День пролетарського студентства, а святкування Тетяниного дня потрапило під заборону.

Прикмети на Тетянин день

В цю священну дату також дотримувалися особливих прикмет:

  • Сонце тепло гріє - варто чекати раннього прильоту птахів;
  • Якщо в цей день морозно і ясно - бути хорошому врожаю;
  • Тепло і заметіль - врожаю не буде;
  • Теплий дощ пішов - до ранньої весни;
  • Скільки на небосхилі яскравих зірок - стільки буде теплих днів в лютому;
  • Весна буде ранньою, якщо сьогодні почули каркання ворон;
  • Лелеку зустрів - буде щасливий день.

Ці прикмети були актуальні кілька століть назад, але на них до сих пір продовжують орієнтуватися.

Читайте також: Скільки українці будуть відпочивати в лютому - календар свят і вихідних.