RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Може "вибухнути" в будь-який момент: світ попередили про загрозу нової пандемії через вірус Nipah

Найбільші фармацевтичні компанії світу погано підготовлені до наступної пандемії, яку може викликати вірус Nipah (Ніпах).

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на дані незалежного звіту некомерційної організації Access to Medicine Foundation, що базується в Нідерландах.

Виконавчий директор Access to Medicine Foundation Джаясрі До Айер звернула увагу на спалах вірусу Ніпах у Китаї як потенційний ризик наступної великої пандемії.

"Вірус Ніпах - ще одне інфекційне захворювання, що викликає велику стурбованість. Ніпах може вибухнути в будь-який момент. Наступна пандемія може бути лікарсько-стійкою інфекцією", - зазначила вона.

Як відомо, Ніпах може викликати серйозні респіраторні проблеми і енцефаліт, набряк мозку і смертність від 40% до 75%, в залежності від того, де відбувається спалах. Спалахи в Бангладеш і Індії, ймовірно, були пов'язані з вживанням соку фінікової пальми.

Інфекція у людей протікає в різних формах - від безсимптомної інфекції до гострої респіраторної інфекції (легкої або важкої) і до смертельного енцефаліту, зазначає ВООЗ.

Спочатку у інфікованих людей розвиваються симптоми, що включають підвищену температуру, головний біль, міальгію (м'язовий біль), блювоту і біль у горлі. За цим можуть слідувати запаморочення, сонливість, змінена свідомість і неврологічні ознаки, які вказують на гострий енцефаліт.

У деяких людей можуть також розвиватися атипова пневмонія і важкі дихальні проблеми, включаючи гостру дихальну недостатність. У важких випадках розвиваються енцефаліт і конвульсії, що призводять до коми через 24-48 годин.

Вперше вірус виявили в 1999 році під час спалаху хвороби в Малайзії. Переносником є представники сімейства криланових, у тому числі летючі лисиці.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Україні вперше виявили випадок зараження людини хантавірусом, який у березні 2020 року зафіксовано в Китаї. Це гостре інфекційне вірусне захворювання, яке проявляється у людей в формі геморагічної лихоманки з нирковим синдромом.