RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Зростання буде: лікар-епідеміолог спрогнозувала ситуацію з Covid-19 в Україні

Жорсткий локдаун, який діяв з 8 по 24 січня, частково вплинув на хвилю захворюваності COVID-19, але незабаром ситуація зміниться.

Про це в ефірі Апостроф Live заявила заслужений лікар України, епідеміолог Людмила Мухарська.

Так, фахівець прокоментувала спад захворюваності COVID-19, адже раніше МОЗ повідомляв про щоденні 16 тисячах нових випадків зараження коронавірусом.

"Певною мірою вона (хвиля - ред.) зійшла, бо у нас був локдаун. Я б не говорила, що це саме локдаун. По-перше, такого терміна в нашому законодавстві немає, і невідомо, що це передбачає. Це були обмежувальні заходи, які дали певний результат. Люди, які хотіли піти в ТРЦ або ресторан, туди не пішли, і таким чином вони уникли потенційного інфікування. вони сиділи вдома, і певний результат є. Але треба розуміти, що зараз, коли всі вийшли з локдауну, то люди почали контактувати, активно спілкуватися. Це можна побачити навіть по завантаженості доріг автотранспортом. Це свідчить про те, що захворюваність буде зростати", - попередила Людмила Мухарська.

Більш того, лікар-епідеміолог назвала можливі терміни, коли Україна може вийти на новий пік захворюваності COVID-19 після скасування жорсткого локдауна.

Мухарська не сумнівається в тому, що кількість нових випадків зараження з кожним днем буде лише зростати.

"Я думаю, що треба дочекатися певного інкубаційного періоду - 14 днів - і тоді ми побачимо, як складається ситуація після обмежувальних заходів, після локдауну. Те, що зростання буде, зрозуміло. Наскільки великим він буде, залежить від поведінки людей, тому що вони повинні дотримуватися протиепідемічні заходи. Вони не скасовані, і карантин в Україні не скасовано. З іншого боку, власники закладів, яким вже дозволено працювати, також повинні дотримуватися всі необхідні протиепідемічні норми і заходи. Якщо усі будуть їх дотримуватися, то зростання буде більш-менш невеликим. Якщо немає - можливо, більш істотне зростання", - резюмувала фахівець в ефірі Апостров Live.

Також читайте матеріал "Апострофа": Наступна пандемія буде ще гірше - заслужений лікар України