RU  UA

Вакцина в Україні, зміни в законі про держслужбу і вирок Стерненку - головні новини 23 лютого

Перша партія індійської вакцини від коронавірусу прибула в Україну, Верховна Рада підтримала правки Зеленського до закону про держслужбу щодо розширення повноважень виконуючих обов'язки міністра, а Приморський райсуд Одеси засудив активіста Сергія Стерненка до семи років позбавлення волі. Про це і не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Вакцина в Україні

Вранці 23 лютого в Україну доставили пів мільйона доз вакцини від коронавірусу. Станом на сьогодні в країні офіційно зареєстровані два препарати - завезена вакцина від AstraZeneca (Covishield) та Pfizer.

Літак з вакцинами зустріли в Борисполі. Вантаж доставили на лайнері Турецьких авіаліній. Жодних офіційних заходів не проводили. Журналістів до борту теж не пустили.

Препарат Covishield виготовив Індійський інститут сироватки за ліцензією компанії AstraZeneca. Протягом дня його мали доставити до семи регіонів. Решта областей країни мають отримати вакцини 24 лютого. Того ж дня офіційно розпочнеться вакцинація українців.

Розширення повноважень в.о. міністра

Верховна Рада підтримала пропозицію розширити повноваження виконуючих обов'язки міністра. Правки до закону про державну службу вніс президент України Володимир Зеленський. Голова держави наполіг, аби документ розглянули на позачерговому засіданні парламенту.

Більшість депутатських фракцій виступили проти пропозиції Зеленського. Мовляв, таким чином Офіс президента вже втретє намагається просунути кандидатуру Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики. У попередні два рази у парламенті забракло голосів.

Президентські правки підтримали 267 депутатів. Згідно з документом, відтепер в.о. міністрів можуть працювати безстроково. Крім того, кандидатура на посаду міністра може подаватися необмежену кількість разів.

Вирок Стерненку

Приморський суд Одеси приговорив активіста Сергія Стерненка до семи років в'язниці з конфіскацією половини майна. Його визнали винним у справі про викрадення людини.

Йдеться про події весни 2015 року та депутата Сергія Щербича. За версією слідства, чоловіка катували, аби той відмовився від депутатського мандату.

Серед основних доказів суду - вилучені речі активіста та свідчення постраждалого. Сам Сергій Стерненко називає справу політично вмотивованою.

Після оголошення вироку по всій Україні запланували акції на підтримку активіста. У Києві на Банковій зібралися близько 1,5 тисячі людей. Між протестувальниками та правоохоронцями сталися сутички. Силовики застосували сльозогінний газ.