RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

В Україні дозволили позачергову вакцинацію: кому і в якому випадку зроблять щеплення

У понеділок, 1 березня, Міністерство охорони здоров'я України внесло зміни в Дорожню карту з проведення вакцинації проти COVID-19, які дозволяють використовувати будь-які залишки вакцин для позачергових щеплень публічних осіб і громадських діячів з метою популяризації імунізації проти коронавірусної хвороби.

Відповідний наказ глави МОЗ Максима Степанова опубліковано на сайті водомства.

У МОЗ нагадали, що вакцина Covishield / AstraZeneca поставляється в Україну в флаконах, кожен з яких містить 10 доз препарату. Після відкриття флакона вакцина повинна бути використана протягом шести годин, повторне замороження препарату і його використання після закінчення цього часу заборонено. У таких випадках невикористані дози вакцини раніше пропонувалося утилізувати, тобто просто викидати.

Згідно з опублікованим наказом, з метою зниження ризиків недовикористання вакцини вже відкритих флаконів рекомендується вакцинувати громадських діячів, діячів культури і спорту, лідерів релігійних громад в таких випадках:

  • якщо зафіксовано відмову від вакцинації серед тих людей, які попередньо давали згоду на щеплення;
  • якщо виявлено протипоказання до вакцинації в тих, які прийшли на щеплення;
  • якщо кількість людей, які прищеплюються в день роботи мобільної бригади, недостатня для повного використання (10 доз з одного флакона) всіх відкритих флаконів з вакциною.

Нагадаємо, що згідно з Дорожньої карти з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні, імунізація буде проходити в п'ять етапів. На першому етапі роблять щеплення медичним працівникам ковідніх лікарень, бригадам екстреної допомоги, співробітникам лабораторій, що тестують на COVID-19, а також жителям і персоналу будинків престарілих та військовим на фронті.

На цьому етапі вакцинація буде здійснюватися мобільними бригадами. Всі щеплення є добровільними і безкоштовними.

Як раніше повідомлялося, вакцинація проти COVID-19 розпочався 24 лютого 2021 після прибуття в Україну першої партії вакцини AstraZeneca / Covishield виробництва Serum Institute of India в кількості 500 тисяч доз.

Як повідомляв "Апостроф", міністр охорони здоров'я Максим Степанов в понеділок, 1 березня, публічно прищепився від коронавірусу індійською вакциною СoviShield, щоб підняти рівень довіри до вакцин серед українців.