RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Викликає серйозні підозри: що не так з запропонованою МОЗ легалізацією канабісу в Україні

Глава МОЗ Максим Степанов придумав рішення спірного для українського суспільства питання, щодо якого навіть президент Володимир Зеленський консультувався з народом під час місцевих виборів. Міністерство охорони здоров'я готується легалізувати два препарати, що мають у своєму складі канабіноїди.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, МОЗ пропонує внести в список психотропних речовин, обіг яких обмежено, але не заборонено, два конкретних препарати, що мають в своєму складі канабіноїди. Така ось недолегалізація.

Йдеться про препарати "Набілон" і "Набіксімолс". Перший - синтетичний каннабіноїд, який використовується в медицині для запобігання побічним ефектам від хіміотерапії (нудоти, нападів блювоти). Другий - застосовується для зняття спазмів і полегшення болю при розсіяному склерозі.

Однак дозволити до використання два препарати на основі канабіноїдів, але залишити сам канабіс в списку особливо небезпечних наркотичних засобів, щонайменше, дивно. Це зразок того, як якщо б в Україні був введений "сухий" закон, але конкретну марку горілки продавати дозволили.

"Це створює досить хитку юридичну рівновагу і реєструвати препарати, що мають таку подвійну складову - це вже провал", - пояснив співорганізатор Маршу свободи за легалізацію медичного канабісу Тарас Ратушний.

Так, виключення канабісу з переліку наркотичних речовин, повністю заборонених до обігу, противниками медичного легалайза подається як крок до "морального розкладу" суспільства та поширенню наркоманії. Мовляв, після такої рокіровки купити канабіс буде простіше простого навіть школяреві.

Проти цього аргументу свідчить той факт, що в списку наркотичних речовин, обіг яких обмежено (але контролюється і використовується в медичних цілях), є, наприклад, морфін або кокаїн. І на кожному кроці ці наркотики не продаються.

Також виникає питання, чому легалізацію пропонують поширити тільки на два конкретних препарати.

"Припустімо, що ви робите конкретну таблетку з якоюсь назвою. І раптом, якась країна приймає рішення, що тільки ваша таблетка буде продаватися на території країни. Тобто ви отримуєте монополію просто фантастичного масштабу. Мало того, що це не практикується , але ще і забороняється законом. А тут цілий ринок створюється під дві таблетки", - пояснив глава благодійної організації "100% життя" Дмитро Шерембей.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Медичний каннабіс за ціною 30 пенсій: хто просуває таку "допомогу" українцям.