RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Песах 2021: історія, традиції і що не можна робити в свято

З 27 березня по 4 квітня - суботи і до ночі наступної неділі - відзначається іудейське свято Песах, яке ще називають єврейською Пасхою. Однак ці два свята, хоч їх назви і співзвучні, мають різну суть і присвячені абсолютно різним подіям в історії. Також Песах відрізняється від Пасхи підготовкою до свята, традиціями святкування і стравами, що готуються.

"Апостроф" розповідає історію і традиції свята Песах.

Історія свята

Песах - давнє свято, яке сягає корінням в дохристиянські часи, коли євреї ще жили за канонами Старого Завіту. Вони довго перебували в єгипетському рабстві і очікували приходу Месії. Писання пророкувало їм, що з'явиться Визволитель, який стане їхнім Царем, і зробить іудеїв вільним і незалежним народом, який буде панувати над усіма, адже єврейський народ покликаний стати обранцями Божими.

Песах в перекладі з іудейського - "пройшов мимо" або "обійшов стороною". Багато століть тому єврейський народ стогнав під ярмом єгипетського правителя і молився про своє помилування і звільнення від рабства. Бог насилав всілякі напасті на Єгипет, даючи зрозуміти правителю, що настав час відпустити євреїв. Однак той не погоджувався - адже це була дармова робоча сила. Одного дня Господь наслав останню кару на впертого правителя і його народ, погубивши всіх новонароджених немовлят-єгиптян. Щоб не загинули єврейські діти, він їм дав звістку, що потрібно зарізати жертовне ягня і його кров'ю помітити двори євреїв.

Таким чином покарання пройшло повз їх дворів. Звідси і пішла назва Песах - біда "пройшла повз". Переляканий правитель Єгипту відпустив іудеїв і Мойсей через пустелю повів їх до свободи. 40 років тривав їх нелегкий шлях, і врешті-решт вони отримали бажану свободу і незалежність, знайшовши свою землю.

Коли святкують Песах в іудеїв

Свято зазвичай починається в місяць нісан з вечора 15-го числа і триває 7 днів в Ізраїлі і 8 - в інших країнах. У 2021 році Песах розпочинається 27 березня і закінчується, відповідно, 2 і 3 квітня.

Дата свята обчислюється за місячно-сонячним календарем, і зазвичай встановлюється в період середини березня - середина квітня по григоріанським календарем.

Неробочими днями є перший і останній. 5 інших - просто святкові будні. Євреї відпочивають, веселяться, ходять по гостях, відправляються в подорожі, приділяють увагу близьким.

Останній день Песах (сьомий) присвячений переходу Червоного моря по його дну. У синагогах проводиться спеціальна служба, яка символізує поділ морських вод. У діаспори завершальний день - восьмий, у них святковими є не один, а перші два дні, і останній.

Традиції та звичаї свята Пасхи у євреїв

Під час Песаху відзначається кілька важливих подій для іудеїв - порятунок єврейських немовлят від страти, вихід з Єгипту, відродження природи, вшанування прісного хліба маци, яка врятувала їх від голоду в пустелі.

З настанням першого дня Пейсах євреям суворо заборонено працювати. Вони спочатку відвідують богослужіння в синагогах, потім збираються вдома всім сімейством за святковому столом.

Пасхальна святкова трапеза називається Седер, і являє собою вечерю з традиційними продуктами, що несуть особливий сенс, молитвами і подяками Богові. На неї запрошуються тільки родичі, або люди, які з якихось причин залишилися на цей день на самоті.

Традиційно на стіл ставляться:

  • Маца - прісні щільні тонкі коржі.
  • Зроа - м'ясо, запечене з кісточкою.
  • Марор - представляє собою закуску з будь-якої гіркої трави.
  • Карпас - звичайна зелень по сезону.
  • Харосет - паштет з яблук з горішками.
  • Хазерет - гостре блюдо з хрону.
  • Бейца - печені яйця.

Що не можна робити на іудейський Песах

В цей день, як і в усі дні свята категорично заборонено їсти квасний хліб і будь-які страви, виготовлені методом бродіння. Існує така традиція - напередодні Песах всі іудеї обходять свої володіння в пошуках квашеного, намагаючись знайти навіть найменші його крихти, щоб знищити.

Тому напередодні 14 нісана все це спалюють або символічно продають неєвреям. Потім роблять ретельне прибирання - в житлі не повинно залишатися ні крихти квасного. Посуд, яку поставлять на стіл в Седер, намагаються використовувати нову.

Таке жорстке обмеження встановлено на згадку про вихід іудейського народу з Єгипту. Прагнучи якомога швидше покинути країну, де вони були рабами, євреї навіть не змогли дочекатися, коли тісто для хліба остаточно дозріє. Тому весь час в пустелі їм довелося харчуватися прісної мацою.

У перший і останній день Песаха заборонена також будь-яка робота.

Як повідомляв "Апостроф", одна з традиційних страв свята Песах - маца. Найчастіше це свого роду коржики з тіста, при цьому на стіл маца подається не тільки в чистому вигляді. Одним з популярних і доволі оригінальних приготувань до свята є оладки з маци.