RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Археологи виявили єгипетський колодязь, якому 2 тис. років, і дізналися цікаву таємницю: фото

Групі археологів вдалося відшукати загадковий колодязь. Фахівці вивчили його і розповіли про те, скільки йому років і коли була посуха.

Про це повідомляє New Scientist.

Археологи проводили свої розкопки на єгипетському узбережжі Червоного моря. Дослідження в цьому регіоні проводять з 1994 року. За словами фахівців, колодязь, який вони виявили в Єгипті, з'явився більше 2 тисяч років тому. Використовували його недовго - приблизно 50 років.

Вивчаючи колодязь, фахівці з'ясували, що посуха могла бути між 220 і 200 роками до нашої ери. Справа в тому, що в колодязі був пісок. За словами експертів, вітер приніс пісок в цей колодязь, а в піску були заховані дві бронзові монети, що датуються 199 роком до нашої ери. В іншому місці фахівцям також вдалося відшукати кілька артефактів того часу, що тільки підтверджує теорію про вік колодязя і дату, коли була остання посуха.

Колодязь дійсно міг висохнути через посуху, яка тривала кілька років. Один з провідних фахівців Марек Возняк зазначив, що вулкан, який вирував в той час, часто турбував місцевих жителів, це і послужило причиною не тільки знищення всіх запасів води, а й того, що люди вирішили перебратися в інше місце.

У 2017 році було проведено дослідження, в рамках якого Дженніфер Марлон перевіряла різні активності в роки до нашої ери. Її дослідження показало, що в 209 році до нашої ери виверження вулкану викинуло багато сульфатних аерозолів в земну атмосферу. Це призвело до того, що літні дощі більше не скупчувалися в верхів'ях Нілу. Жителі зрозуміли, що води більше не буде, і вирішили вибрати інше місце для життя, тому колодязь залишився недоторканим і добре зберігся до наших часів.

З криниці досі можна пити, іноді там накопичується вода. За описом одного з дослідників, вода доброго смаку, хоч і трохи віддає солоним.

Як писав "Апостроф" раніше, групі археологів вдалося відшукати "пастку" для мамонтів. Найбільше експертів здивував не сам пристрій, а його вік.