RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Наслідки дають про себе знати і через 5 місяців: вчені зробили тривожну заяву про COVID-19

Коронавірусна інфекція з'явилася в кінці грудня 2019 року. Навіть у 2021 році вона продовжує тримати в страху весь світ. Група експертів зробила тривожну заяву про те, що навіть через 5 місяців після того, як людина перенесла COVID-19, її не можна назвати до кінця здоровою.

Про це повідомляє CNN.

Британські вчені провели дослідження і з'ясували, що сім з десяти осіб, які були госпіталізовані з коронавірусом COVID-19, в повному обсязі не вилікувалися навіть через п'ять місяців після виписки. За словами фахівців, ці люди почали відчувати проблеми як з фізичним, так і з психічним здоров'ям. Кожен п'ятий отримав інвалідність, і така ж кількість людей або не працює, або їм довелося змінити місце роботи за станом здоров'я.

За словами експертів, стійкі симптоми мали білі жінки середнього віку, у яких важко протікала коронавірусна хвороба. В рамках дослідження вчені проаналізували 1077 осіб, які були виписані з медичних установ в період з березня по листопад 2020 року.

Лише 29% з опитаних заявили, що вони відчувають себе повністю здоровими після п'яти місяців, як вони були виписані з лікарні. 90% респондентів мали хоча б один постійний симптом. Найчастіше люди скаржилися на м'язові болі, втому, "загальмованість", порушення сну, болі в суглобах або набряки, а також слабкість кінцівок, задишку, біль, короткочасну втрату пам'яті і уповільнення мислення.

Британські фахівці відзначили, що нове дослідження доводить, що навіть ті, хто вилікувався від коронавіруса і був виписаний, не можуть бути в безпеці. Експерти попереджають громадян, щоб вони все одно дотримувалися рекомендацій медичних фахівців, використовували засоби індивідуального захисту і пам'ятали про соціальне дистанціювання. Якщо з'ясується, що людина, яка була виписана, раптово захворіла через п'ять місяців, вона може заразити ще більше людей, ніж раніше, так як її близькі думають, що ця людина безпечна.

Ось що з цього приводу говорить професор Університету Лестера Кріс Брайтлінг:

"Продовження вивчення траєкторії одужання протягом більш тривалого періоду часу в поєднанні з більш глибоким розумінням біології лежить в основі пост-COVID-симптомів, сприятиме подальшому розвитку підходів до клінічного лікування пост-COVID19 інфекції. Ми повинні бути готові до того, що люди будуть страждати від ковіда навіть після виписки ", - сказав він.

Професор Кріс Вітт, який обіймає посаду головного лікаря Великобританії, зазначив, що з'явилося таке поняття як "тривалий ковід". Це означає, що виписка пацієнта, який здав негативний тест, не є гарантією того, що він цілком здоровий.

Як писав "Апостроф" раніше, в Іспанії 5 тисяч людей зібралися на концерт - це був COVID-експеримент.