RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

День Теплого Олексія: історія свята і головні традиції дня

Щорічно 30 березня християни східного обряду вшановують пам'ять святого Олексія, в народі свято називають Днем теплого Олексія. Вважається, що після нього остаточно йдуть холоди.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції свята.

Як свідчить переказ, Олексій жив в Римі в IV столітті і був із знатного роду. Його батьки були християнами і допомагали нужденним. Олексій виріс і одружився, ведучи благочестиве життя. Одного разу він побачив сон, що його мати помре.

Тоді він залишив молоду дружину і щасливе життя і 17 років провів в місті Едессі в Туреччині. Олексій щодня молився за матір і просив милостиню при храмі Пресвятої Богородиці. Паламарю цього храму з'явилася Діва Марія, яка повідомила, що Олексій - це людина Божа.

Фото: kapri.dn.ua

Після цього люди стали почитати Олексія і переймаючись цією увагою, він повернувся в рідну домівку. Близькі не дізналися в злиденному і змарнілому чоловікові свого сина, а Олексій не став їм відкриватися. Батько Олексія, будучи доброю людиною, дав притулок безпритульному в сараї і приносив йому їжу зі столу. Але той брав тільки хліб і воду і щоночі молився. Перед смертю він написав про своє життя і світ дізнався про його подвижництво.

У цей день прийнято відвідувати церкву і брати участь в богослужінні. Наші предки зверталися до Олексія з проханнями про гарну погоду і багатий врожай.

Діти 30 березня запускали кораблики по талій воді. Чоловіки виходили на полювання і риболовлю. Жінки збирали талу воду, щоб потім прати в ній одяг і мити голову. Увечері вся сім'я збиралася за одним столом і проводжала зиму.

Крім того, в деяких селах влаштовувалися гусячі бої, а після - застілля, основною стравою яких був гусак. На півдні люди виносили з погребів бджолині вулики, сіяли овес і ячмінь, а також картопля на пророщування. Активно займалися налагодженням городнього і садового інвентаря.

Раніше "Апостроф" розповідав про Великий піст, який розпочався 15 березня і триватиме до Великодня (2 травня) і про те, чого варто уникати і що практикувати в цей період.