RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Православна Пасха 2021: коли святкують і що потрібно знати

Православні християни східного обряду 2 травня 2021 року будуть святкувати Світле Христове Воскресіння - найбільше релігійне свято для віруючих.

Коли буде Пасха в 2021 році: дата і головні традиції

"Апостроф" розповідає про основні традиції відзначення Світлого Христового Воскресіння.

Для православних Великдень є найголовнішим святом, хоча католики і протестанти найбільше шанують Різдво Христове. За православною традицією, суть християнства полягає в смерті і воскресіння Христове, в Його викупній жертві за гріхи всього людства і Його великій любові до людей.

Відразу після Великодньої ночі починається Світла Седмиця, під час якої служаться особливі служби за великоднім статутом. Головний пісноспів служби: "Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував".

На Великодньому тижні весь час відкриті врата вівтаря, як символ запрошення до головного церковного свята всіх бажаючих. В храмах змінюють оздоблення Голгофи - дерев'яного розп'яття в натуральний розмір з траурного чорного на святкове біле.

У будь-який день Світлої седмиці будь-який християнин може підійти до Чаші і отримати таїнство Причастя.

Віряни говорять, що в ці дні вони відчувають особливий молитовний стан, коли душу наповнює дивовижна благодатна радість. Вважається, що ті, хто помер у Світлу седмицю, потрапляють на небеса, минаючи митарства.

Святкові служби тривають до Вознесіння, яке відзначається на 40 день після Великодня. До того моменту православні вітають один одного радісним: "Христос Воскрес!".

Також напередодні Великодня відбувається головне диво християнського світу - сходження Благодатного Вогню на Гріб Господній в Єрусалимі.

Раніше "Апостроф" розповідав, які релігійні свята відзначають у квітні 2021 року за церковним календарем.