RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Лікарняний на самоізоляції в Україні: як оформити та скільки оплачують

Українцям, які пішли на самоізоляцію/обсервацію в умовах карантину, призначені оплачувані лікарняні.

Про це йдеться в матеріалі видання "Апостроф".

Наказ МОЗ передбачає, що такі лікарняні видаються на весь період перебування застрахованої особи в самоізоляції, обсервації. У листі непрацездатності повинна бути написана причина: "ізоляція від COVID-19 - 11".

"Для отримання від Фонду допомоги, отриманий лист непрацездатності необхідно передати своєму роботодавцю, який оформляє заяву-розрахунок і передає її до Фонду на фінансування", - попереджали раніше у Фонді соцстрахування.

Заяву можна подати в онлайн-режимі, і таким правом можуть скористатися ФОПи, які платять ЄСВ до бюджету країни. Згідно із законодавством, держава оплачує такі лікарняні, починаючи з 6 дня непрацездатності та до завершення самоізоляції.

Але українцям компенсують на самоізоляції тільки 50% середнього доходу, незалежно від страхового стажу. Однак, ця норма не поширюється на медиків - їм відшкодують 100% середнього доходу без прив'язки до страхового стажу. У теорії, роботодавець повинен сплатити 5 днів лікарняного на самоізоляції.

"Оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України", - йдеться в законі "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Такий порядок прописаний в постанові Кабміну №440, але в документі немає ні слова про те, що роботодавець має оплачувати перші п'ять днів лікарняного свого співробітника на самоізоляції. Самоізоляція не вважається втратою працездатності внаслідок "захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві".

Читайте також матеріал "Апострофа": Лікарняний при коронавірусі: як отримати і чи заплатять за самоізоляцію.