RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Великдень у православних і католиків: цікаві факти, які вас здивують

Одним з головних релігійних свят у православних і католиків вважається Великдень.

"Апостроф" зібрав цікаві факти про цей день.

Слово "Великдень" з грецької мови перекладається - "переходження", "позбавлення". Віряни відзначають, що в цей день через Ісуса людство позбулося рабства дияволу.

Обмінюватися фарбованими яйцями на Великдень не християнська традиція. Вона пішла ще від древніх єгиптян і персів. Вони дарували один одному яйця в честь приходу весни. Вони вважалися символом початку нового життя і родючості.

Найбільш відомі яйця виготовляв Петро Карл Фаберже. Цар Олександр замовив подарунковий набір таких яєць для своєї дружини.

Найбільше розфарбоване яйце виставлено в Канаді. Його вага становить 2 тонни, а висота - 8 метрів.

Найбільша паска була зроблена в селищі Ялта Донецької області у 2011 році. Її вага становила більше 2 тонн, а висота - 2,4 метра.

У місті Коломия побудований музей Писанки. Його форма нагадує яйце.

Католицький Великдень в 45% випадків святкується на тиждень раніше православного, у 30% випадків сходиться, в 5% - розбіжність в 4 тижні, в 20% - відмінність в 5 тижнів.

У 2014 році католики відзначали Великдень разом з православними християнами.

Раніше християни дотримувались традиції: господині залишалися на Великдень вдома, а чоловіки ходили в гості до знайомих і родичів. У кожному будинку був накритий стіл, за яким пригощали гостей. В основному подавали м'ясо, а не рибу.

З колишніх країн СРСР тільки в Білорусі католицький і православний Великдень вважаються державними святковими днями.

Як повідомляв "Апостроф", в 2021 році свято Великодня у християн східного обряду припадає на 2 травня, тому в квітні віруючі будуть тримати Великий піст і відзначати Благовіщення Пресвятої Богородиці і Вербну неділю.