RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Один Великдень на всіх: у Вселенському патріархаті назвали можливу дату спільного святкування

Католицький і православний Великдень можуть почати святкувати в один день, про це повідомили представники Вселенського патріархату. Також стала відома і можлива дата об'єднаного Великодня.

Про це повідомляє Orthodox Times.

Архієпископ Йов Геча нагадав, що у 2025 році віруючі відзначатимуть 1700-річчя першого Вселенського Собору, Нікейського собору. Цей собор відкрив нову сторінку в історії християнства. Представники Всесвітньої Ради Церков планують провести Всесвітню конференцію Комісії віри і порядку.

За словами архієпископа, святкування цієї урочистої події є хорошим приводом для проведення календарної реформи і встановлення спільної дати Великодня. Архієпископ нагадав, що питання внесення змін до календаря і єдиної дати як для католиків, так і для православних, підіймалося у Православній Церкві ще в минулому столітті. Про це йдеться в різних Енцикліках Вселенських Патріархів.

Зміну календарю обговорювали і в 1923 році, коли Патріарх Мелетій IV скликав Константинопольську раду. Тоді все закінчилося тим, що реформа була прийнята лише частково. Питання про календар і спільну дату Великодня також було включено в число 17 тем для розгляду представниками Великого Собору Православної Церкви 1930 року. Останній раз зміна календаря обговорювалася у 1997 році. Однак православні і католики так і не змогли домовитися про встановлення єдиного дня для святкування Пасхи.

Архієпископ вважає, що до 2025 року все може змінитися і католики зможуть відзначати Великдень в один час з православними віруючими.

Читайте також: Коли католики і православні відзначають Великдень в 2021 році.