RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

У Козині "рейдернули" 8 ділянок на 10 млн дол: ЗМІ вказали на підтримку рейдерів Мін'юстом

У Козині під Києвом компанії, пов'язані із забудовником ЖК "Софія" Андрієм Мартиновим, "використовуючи послуги "чорних" нотаріусів та підтримку Національної поліції, прокуратури і Мін'юсту" "віджали" 8 земельних ділянок на березі Дніпра площею 7 га вартістю $10 млн.

Про це йдеться в матеріалі видання "Дело".

"Власник землі (власник ділянок Микита Самусєв) вважає, що "сусіди" зазіхнули на його законну власність через необхідність об'єднати окремі частини одного (котеджного) містечка в своїх руках", - пише видання.

Журналісти на підставі судових документів і свідчень адвоката Самусєва описують, як один з нотаріусів переписав майно Самусєва на жителя непідконтрольних територій, "при цьому, в приміщенні нотаріальної контори не було ані "продавця", ані "покупця".

"Зате (крім помічниці нотаріуса) в офісі перебувала співробітниця управління з питань нотаріату Головного управління юстиції в Києві Анна Грищенко. Як заявив в свідченнях, що є в розпорядженні редакції delo.ua, сам нотаріус, саме вона звернулася до нього з проханням оформити зміну прав власності і попросила оформити всі угоди, направивши йому всі документи", - зазначає видання.

Клопотання про залучення Грищенко до дисциплінарної відповідальності згодом залишилося без розгляду. У Мін'юсті порушень в її діях не побачили.

За фактом незаконного відчуження майна за заявою Самусєва Печерське ГУ Нацполіції відкрило кримінальне провадження №12020100060001598. З'ясувалося, що підроблені були і довіреність, і сам "договір" купівлі-продажу. Печерський районний суд Києва 25 березня 2020 заарештував незаконно відчужене майно в рамках кримінального провадження. Однак це не завадило новому "власнику" землі внести ділянки до статутного капіталу ТОВ "БЦ Інвестбуд". Ця компанія була зареєстрована в день проведення операції в Білій Церкві, а її "власники" - зареєстровані в Макіївці.

Суди кілька разів накладали арешти на земельні ділянки, як в рамках кримінального, так і цивільного виробництва, "Нацполіція винесла рішення про закриття кримінального провадження "у зв'язку з відсутністю складу злочину" і без будь-якої докладної мотивації", йдеться в матеріалі.

"Рейдери зняли в Печерському суді Києва арешт в рамках кримінальної справи про шахрайство і отримують таким чином можливість зробити ще пару-трійку "перекидань" віджатої землі", - розповів власник ділянок.

Але "перекинути" ділянки не вийшло, бо вони були арештовані в рамках іншого, цивільного процесу по витребуванню незаконного майна (арешт наклав Обухівський суд Київської області).

Самусєв впевнений, що на цю землю "поклали око" власники решті території цього котеджного містечка. Його власниками є ТОВ "Рейнір Бізнес Груп" і ТОВ "Комфорт-Сіті", які належать Євгену Сингаївському і Андрію Мартинову. Мартинов - відомий забудовник села Софіївська Борщагівка під Києвом.

"З відкритих джерел відомо, що на ділянках, які належать до земель рекреації, "Рейнір Бізнес Груп" збирається будувати житловий будинок. Будівництво вже розпочато, але ось тільки наділи Мартинова фігурують в кримінальному провадженні №42019110000000302. Згідно з даними слідства, компанія купила ряд об'єктів незавершеного будівництва на площі 41 га землі у ТОВ "Кватро Лізинг". Прокуратуру зацікавив той факт, що "Кватро" продали землю через 6 днів після отримання її від Козинської селищної ради. При цьому справа розслідується за "посадову" статтю про перевищення влади, то є найімовірніше, стосується зловживань чиновників щодо виділення рекреаційних земель під забудову", - пишуть журналісти Delo.