RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Влада хоче "поліпшити" виплату лікарняних: як вдарить нововведення по доходах українців

Запропонований Міністерством соціальної політики України законопроект про оптимізацію лікарняних виплат відіб'ється на розмірі заробітної плати українців.

Таку думку висловили "Апострофу" опитані експерти.

За словами заступника голови Федерації профспілок України Олександра Шубіна, роботодавець буде шукати джерела виплати лікарняних засобів в тій же статті витрат, з якої він фінансує заробітні плати працівників, тобто з фонду оплати праці.

"Якщо роботодавцю потрібно буде більше коштів витрачати на оплату лікарняних, природно, це негативним чином буде позначатися, як мінімум, на темпах зростання заробітної плати, якщо не в цілому на її обсязі", - вважає профспілковий діяч.

Екс-міністр соціальної політики України Павло Розенко зазначив, що таке нововведення призведе до ще більшої тінізації економіки.

"Виходить абсурдна ситуація: роботодавець за працівника платить в ФСС внески. Для чого він платить? Для того, щоб при настанні страхового випадку Фонд відшкодовував страхові виплати. Але виходить так, що роботодавець буде платити до Фонду, а потім, коли його співробітник захворіє, він буде платити ще й співробітникові. Виходить, подвійне оподаткування. У стані економічної кризи додатково вводити навантаження на бізнес і підприємства, які ще хоч якось виживають - це призведе до ще більшої тінізації економіки", - зазначив колишній міністр.

Детальніше про революційні зміни по виплаті лікарняних читайте в матеріалі "Апострофа": Постраждають всі: влада готує нові правила виплати лікарняних