RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

28 червня

Всі новини

Вакцина Pfizer: всі подробиці про її ефективність, "побочки" і поставку в Україну

Вакцина від коронавірусної інфекції компанії Pfizer, яка ще в січні пройшла реєстрацію в Україні, вже через п'ять днів прибуде в нашу країну. Перша партія вакцини очікується 14 квітня.

"Апостроф" зібрав подробиці про ефективність, "побочки" і поставку її в Україну.

Скільки доз вакцини буде доставлено в Україну

14 квітня очікується перша поставка препарату в рамках міжнародної ініціативи з розподілу вакцин COVAX.

За словами глави МОЗ, до кінця 2021 року в Україні буде 10 мільйонів доз вакцини.

Раніше 100 тисяч доз Pfizer обіцяли у рамках програми COVAX, проте, поставки весь час переносились. За однією з версій, через те, що у світі величезна черга за цією вакциною.

Ефективність препарату Pfizer

Фахівці Центрів по контролю і профілактиці захворювань Сполучених Штатів повідомили, що вакцина від коронавірусної інфекції Pfizer довела свою ефективність на рівні 90%. Директор центрів Рошель Валенські заявив, що такі показники можуть говорити про серйозний прорив. Завдяки вакцині Pfizer можна домогтися максимального захисту від коронавіруса, чого поки не може запропонувати жодна вакцина в світі.

У дослідженні центру взяли участь майже 4 тисячі чоловік з США, які були щеплені вакциною Pfizer або Moderna. Дослідження проводилися в складний для США період, коли кожну добу медики фіксували сплеск заражень. Вакцину отримали медичний персонал і працівники швидкої допомоги з шести штатів.

Перша доза зробила сильний ефект, вона знизила ризик зараження на 80%. Друга доза збільшила ефект до 90%.

Побічні ефекти і безпека вакцини

На жаль, у препарату Pfizer є проблеми, які приводили до сумних наслідків. В кінці січня 2021 року в Норвегії загинули 33 людини, вік яких до 75 років. Ці люди загинули після вакцинації препаратом від Pfizer, повідомляє NOS.

У Німеччині в січні після вакцинації Pfizer загинули 10 осіб. Також відомо про два смертельні випадки в Естонії. Ще одна смерть після вакцинації сталася в Швейцарії. 11 випадків зі смертельними наслідками зафіксовано в Данії. Крім смертей, медики відзначили побічні ефекти.

Наприклад, в Ізраїлі 13 громадян пережили легкий параліч особи.

За словами тих, хто пройшов вакцинацію, симптоми проходили дуже швидко, у одного з потерпілих ефект тривав протягом доби. У Каліфорнії зафіксували спалах алергії у тих, хто прищепився препаратом Pfizer.

Головний епідеміолог штату Ерік Пан офіційно рекомендував відмовитися від використання препарату, але це була тимчасова заборона.

Медичні фахівці стверджують, що препарат є безпечним, а поява побічних ефектів - це природна реакція організму на щеплення. Коментуючи випадки смертей, експерти рекомендують враховувати статистику летальності в довакціонний період. Вакцина була доопрацьована, якщо раніше дійсно були випадки з летальними наслідками, то зараз все в порядку, про них практично не повідомляється.

Що відомо про випробування на дітях

В кінці березня 2021 року компанія Pfizer оголосила про те, що почалися клінічні випробування препарату від коронавіруса на дітях. У випробуваннях взяли участь діти віком від шести місяців до 11 років. Всього планується два етапи випробувань. Діти отримують дозу 10 мкг вакцини перед поступовим переходом на більш високі дози. Доза для дорослих становить 30 мкг.

На наступному етапі випробувань будуть оцінювати безпеку і ефективність певних доз. Примітно, що препарат від коронавірусної інфекції Pfizer був дозволений для використання в Америці у віці до 16 років.

Компанія Pfizer анонсувала ще одні ліки

Представники американської компанії Pfizer, яка створила коронавірусну вакцину, заявили про початок випробувань ще одного препарату від COVID-19. Йдеться про препарат під назвою PF-07321332. Цей препарат створений на базі інгібіторів для запобігання реплікації вірусу в клітинах, він покликаний зупинити поширення COVID-19 в людському організмі.

За словами фахівця Мікаела Долстена, в разі, якщо ефективність препарату буде доведена, його можна буде використовувати ще до госпіталізації пацієнтів.