RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Лікарів тоді взагалі не буде: влада готує неприємний "сюрприз" з видачею лікарняних

Влада підготувала проект закону, яким, зокрема, передбачено створення інституту страхових експертів-лікарів. Вони будуть уповноважені перевіряти обґрунтованість видачі лікарями лікарняних листків.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Поява інституту страхових експертів-лікарів, з одного боку, не так погано. Адже дійсно не рідкість, коли лікарняні лікарі виписують по знайомству "за шоколадку", навіть якщо працівник об'єктивно не потребує звільнення від роботи. Але! Законопроект передбачає стягнення виплаченої суми лікарняного особисто з лікаря, який, на думку страхових експертів-лікарів, видасть необґрунтований лікарняний лист.

Очевидно, що подібна норма, якщо буде прийнята, значно скоротить кількість лікарняних в країні. Адже перед лицем небезпеки заплатити за "не такий" лікарняний зі своєї кишені лікар 100 раз подумає, перш ніж звільнити пацієнта від роботи. Навіть в тих випадках, коли пацієнта об'єктивно необхідно відправити на лікарняний.

"Ніхто ж з контролюючих органів не сидить на прийомі у лікаря і не бачить, в яких станах бувають пацієнти. Наприклад, є діагноз "посттравматичний стресовий розлад". До цього діагнозу контролери можуть причепитися: ой, як це доктор сказав йти на лікарняний? Але коли ти бачиш людину, яка перенесла стрес, у неї високий тиск, запаморочення, апатія, що переходить в депресивний синдром, як таку людину можна допускати до роботи? Тим паче, якщо він, наприклад, водій або обіймає посаду, при якій необхідна концентрація уваги. І добре, якщо у лікаря ФОПа всі пацієнти контрольовані, а в державних установах по 50-60 осіб на день проходить через одного сімейного лікаря. Таке відчуття, що додали лікарям заробітну плату і тепер хочуть її повернути назад. Лікарів зараз і так мало, але скоро їх взагалі не буде", - пояснив сімейний лікар Владислав Ващенко.

Детальніше читайте матеріалі "Апострофа" - Постраждають всі: влада готує нові правила виплати лікарняних.