RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Ніякої "хімії" і шкоди для здоров'я: кращі натуральні барвники для крашанок

Наближається Великдень у християн східного обряду - до 2 травня вони будуть пекти паски та фарбувати яйця, що можна зробити за допомогою натуральних барвників.

"Апостроф" розповідає, як пофарбувати крашанки, не використовуючи "хімії".

Цибулиння

З її допомогою яйцям можна надати різні відтінки - від світло-оранжевого і червоного до темно-бордового і коричневого. Чим довше варити або тримати у відварі цибулиння яйця, тим більш насиченим вийде колір.

Куркума

Ця яскраво-жовта спеція забарвлює яйця в золотисті відтінки. Для цього в гарячу воду потрібно додати 2-3 столові ложки куркуми і закип'ятити. В отриманому відварі можна як варити яйця (вийде більш насичений колір), так і просто витримати вже варені.

Відвар кропиви або шпинату

Зелений колір можна отримати використовуючи відвар кропиви або шпинату. Чим довше варити (не більше 20 хвилин) або тримати (можна поставить на всю ніч в холодильник) яйця у відварі, тим яскравішим вийде колір.

Червонокачанна капуста

Якщо вимочити яйця в настої червонокачанної капусти, вони наберуть синіх відтінків. У половині літра води замочують два дрібно порізаних качана червонокачанної капусти. Туди потрібно додати шість столових ложок оцту залишити настоюватися на всю ніч. В отриманому розчині замочують відварені яйця.

Буряк або журавлина

Рожевий колір яйцям надасть сік буряка або журавлини. Ягоди необхідно розім'яти і залити водою, в цьому настої фарбувати яйця.

Виноградний сік з темних сортів

Виноградний сік надасть вашим пасхальним яйцям ніжний лавандовий відтінок. Для цього в ньому необхідно замочити вже відварені яйця.

Міцний чай

Міцно заварений чорний чай забарвить крашанки в кольори від золотистого до шоколадного залежно від міцності чаю і часу фарбування.

Чорниця

Чорниця додасть яйцям фіолетовий колір. Ягоди або варення потрібно залити окропом і дати настоятися. У цьому настої фарбувати яйця.

Кава

Міцна кава допоможе пофарбувати яйця в різні шоколадні відтінки.

Як повідомляв "Апостроф", в цьому році зібрати великодні кошики українцям обійдеться майже на 50% дорожче, ніж в минулому.