RU  UA

Місто сталкерів: як туристи-нелегали пробираються до Чорнобиля

Чорнобиль - місто-привид, яке приваблює сталкерів з усього світу. Хтось із них почуває себе безкарним у зоні відчуження та трощить закинуті квартири, а хтось навпаки робить усе, щоб повернути до мертвого міста життя.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 18:00 на Апостроф TV.

Сталкери були тут вже на другий день після аварії і задовго до того, як Чорнобиль став зоною відчуження. Щойно з міста та прилеглих селищ евакуювали усіх жителів, до покинутих будівель почали пробиратися екстремали. Їх появу фактично передбачили брати Стругацькі у "Пікніку на узбіччі" та Тарковський у "Сталкері". Як і появу мертвого міста - Прип'яті.

Читайте: Місце, де зупинився час: як Чорнобиль став однією з головних туристичних локацій України

35 років тому потрапити у зону можна було лише нелегально. Радянська влада старанно й достатньо довго приховувала усі обставини чорнобильської трагедії. Та попри все до забороненої території масово пробиралися мародери.

Стелла "Прип’ять 1970" кілька разів була розмальована вандалами. Її постійно перефарбовують назад у білий колір. Не залишився без уваги вандалів і славнозвісний чорнобильський ковш. Його теж розмалювали. Саме ним у день трагедії збирали радіоактивні уламки на Чорнобильскої АЕС.

Навіть за 35 років після аварії доза радіації перевищує норму майже у 200 разів. Утім екстремальних туристів це зовсім не зупиняє, а навіть спонукає зробити незвичне фото.

Денис теж колись ходив у Прип'ять нелегально. Щоб потрапити у зону, він обходив КПП "Дитятки" за десятки кілометрів. Цей спосіб не змінився й дотепер.

"Від кордону зони відчуження треба пройти пішки приблизно 50 кілометрів. Треба переходити колючий дріт, річки в брод, болота. Альтернатива — це перехід через мости, які патрулюються поліцією", - зазначив Денис Кондратюк.

Сталкери спеціально чекають сутінків, адже вдень їх легко можуть побачити поліцейські. Вони щодня патрулюють територію Чорнобильської зони. Лише з початку цього року правоохоронці затримали 126 екстремалів. Проте, сплативши штраф у 340 гривень, нелегальні шукачі пригод одразу ж планують наступну подорож. Офіційно та законно потрапити у загублений світ коштуватиме мінімум півтори тисячі.

"Існує так зване "Чорнобильске таксі". Коли сталкери приходять в центр Прип'яті, чи не доходять до неї, бо 40 кілометрів болотами пройти дуже важко — вони просто дзвонять у 102, та кажуть: ми сталкери-нелегали, заберіть нас, будь ласка", - пояснив голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко.

На початку двотисячних сталкери стали геть іншими. Вихід серії відеоігор "S.T.A.L.K.E.R." спричинив справжній бум серед блогерів. Явище стало масовим та відомим на весь світ. У зону проникали як поодинці, так і групами.

Через десять років уряд прийняв рішення - відкрити зону для всіх бажаючих. Парадокс, але у поліції фіксують не зменшення, а зростання кількості незаконних туристів.

Сотні бажаючих доторкнутися до історії Чорнобиля ходять місцями, які прокладають туроператори. Але сталкери як були, так лишилися й досі. Вони ходять тими шляхами, яких немає на туристичних маршрутах.