RU  UA

Місце, де зупинився час: як Чорнобиль став однією з головних туристичних локацій в Україні

Чорнобильська зона стала туристичним діамантом України. Ледь не щодня сюди приїжджають десятки іноземних туристів, аби на власні очі побачити місце, де завмерла історія. Що хочуть побачити у зоні відчудження гості України, і скільки це коштує?

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 12:00 на Апостроф TV.

Від самого ранку на КПП "Дитятки" вишиковуються черги з туристів. Як на справжньому кордоні, на усіх чекає паспортний контроль і перевірка авто.

Читайте: Останні народжені в Чорнобилі: історія унікальної сім'ї

Перед туристами відкривається така собі країна в країні, де завмерла історія. Гіди показують найболючіші точки зони, поки дозиметри лоскочуть нерви.

і будинки, які дивляться на тебе пустими очима, дика природа, яка закрила собою, як би це правильно сказати, - ваш біль", - розповідає туристка з Іспанії Іоланда.

Іоланда в Україні вперше. Вона спеціально приїхала з іспанської Валенсії, аби на власні очі побачити сумнозвісний четвертий реактор ЧАЕС.

"Це місце, де відбулася одна з найбільших аварій в історії людства, яке в усіх асоціюється з людьми, які лишилися без даху. Я хотіла побачити те, про що читала в інтернеті. Я знаю, що тут безпечно, тому не переймаюся", - зазначає жінка.

Вже не вперше до зони відчуження приїжджає Юрій із Чехії. На 35-ту річницю Чорнобильської трагедії він відвідав радіолокаційну станцію "Дуга".

"Конструкція вражає своїми масштабами. Цей радар - око Радянського Союзу, аби підглядати за пуском балістичних ракет зі США. Ми хочемо зафіксувати це для наступних поколінь, які, можливо, не зможуть побачити це на власні очі", - ділиться враженнями Юрій.

"Дуга" назавжди залишиться символом холодної війни. Натомість місто Прип'ять - завжди буде символом Чорнобильської трагедії. Подивитись на покинуте місто їдуть звідусіль.

"Я з самого дитинства знаю, що таке Чорнобильська зона, 30-кілометрова зона. Моя мама працювала з цією проблемою. Чесно кажучи, я раніше дізналася про існування Чорнобильської зони, ніж зони для злочинців", - розповідає Катерина Бурлак, яка відвідала Чорнобиль.

Читайте: Вони одружилися в день катастрофи на ЧАЕС: неймовірна історія пари з Прип'яті

Стандартна одноденна екскурсія для іноземців коштує близько трьох тисяч гривень, для українців - вдвічі дешевше. За ночівлю у зоні доведеться викласти три сотні гривень, якщо залишитися у державному гуртожитку. У приватному готелі ніч коштує близько 900 гривень. Крім того, ще 200 гривень попросять за повноцінний обід. Дешевше можна перекусити лише в магазині.

"Булочка з чаєм виходить 15 гривень. Їх дивує те, що кілька стоїть у відрі. Це для них дуже дивно. Помідори - то для них зовсім... Їх цікавить, чому вони у відрі, а не в баночках", - зазначає продавчиня.

Лише за 2019 рік Чорнобиль відвідали понад 124 тисячі туристів. З них 80% - іноземці. З початку пандемії, кількість бажаючих на власні очі побачити зону відчудження зменшилася більш ніж на половину.

и за місяць возили стільки людей, скільки за один день 19-го року", - каже голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко.

Однак, подорожувати Чорнобилем на карантині теж можливо. Українські розробники створили додаток, який здатен віртуально перемістити людину у закриті для туристів місця. Застосунок навіть дозволяє сфотографуватися з найвідомішими об'єктами.

"Ми зробили таку карту, там відмічені 50 локацій. Це набагато більше, ніж людина дізнається, коли їде в одноденний тур. Там є також аудіогіди, ти можеш послухати історії і особисті історії людей, які жили у Прип’яті", - розповідає розробник Chornobyl App Валерій Коршунов.

За підрахунками туроператорів, лише за декілька років чорнобильський туризм приніс в Україну три мільярди іноземних інвестицій. Пандемія зробила цей бізнес збитковим, але перевізники налаштовані позитивно. Туроператори не врачають віри, що місце, якому немає аналогів у світі, обов'язково знайде свого туриста.