RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Радониця 2021: як правильно поминати померлих

На другі вихідні травня в 2021 році в Україні припадають традиційні дні поминання покійних - Радониця, що також називають Проводи або Гробки. У церковних календарях Радониця завжди припадає на вівторок, тобто на 9-й день після Великодня, проводи - на другу неділю після свята.

"Апостроф" розповідає, як правильно поминати своїх померлих рідних і близьких під час відвідування кладовищ, а також про те, що можна нести до могил, а що категорично заборонено.

Як правильно поминати померлих і що не можна робити на Радоницю

У день Радониці (Проводи) українці приходять на кладовища, де поховані їхні рідні, щоб віддати данину пам'яті і шани померлим. На кладовища приносять квіти, солодощі, крашанки, які потім роздають оточуючим. Інколи Радониця на кладовищах перетворюється на велике міжсімейне застілля: родичі померлих сідають "пообідати" поруч, однак православна церква виступає проти такого формату.

"Перш за все, ми радимо починати поминальний день у храмі, а не біля труни. 9 травня в храмах служать панахиди в пам'ять про спочилих рідних", - розповів митрополит Черкаський і Чигиринський Іоанн виданню "Про все".

В разі, якщо віруючий не можете прийти в неділю до церкви, храм можна відвідати за кілька днів до проводів і замовити панахиду.

"Після неї можна йти на кладовище, бо за правилами на нього ходять, щоб закінчити почату в церкві молитву. Для цього й наші священники йдуть: щоб покропити могилки святою водою, щоб помолитися на кладовищі, - каже священнослужитель. - Класти їжу на гроби - не православно, її взагалі не можна класти поверх могили. Ми не підтримуємо об'їдання та "обпивання" на могилах, тим паче коли після людей лишається купа їжі та сміття на гробах і біля них".

Народні традиції поминання покійних, забобони і застереження

В народі вірять, що на Проводи на кладовища потрібно приходити з частуваннями для покійних, яке залишають для них біля надгробка. Для цього приносять солодощі (хліб, паски), спиртне (як правило - горілку). Якщо покійний за життя палив, приносять і сигарету. Також часто родичі їдять і п'ють біля могили, таким чином немов разом з покійним.

Церква такі дії не заохочує. Також заборонено при відвідуванні кладовища гучно розмовляти або веселитися. Не прийнято також занадто яскраво висловлювати свою скорботу - деякі вірять, що це може потривожити душу померлого і небіжчик може спробувати "забрати" галасливого живого до себе на той світ.

Забобонні кажуть, що в жодному разі не можна обертатися, залишаючи кладовище. В іншому випадку існує небезпека захопити за собою душу померлого і привести її додому.

Існує міф, що кладовища становлять особливу загрозу для вагітних, немовлят і маленьких дітей до 7 років. Вважається, що нова душа, яка повинна прийти в цей світ, змушує мертвих згадати про земне життя і викликає в них сильну заздрість, і вони можуть спробувати забрати її до себе. Також кажуть, що у маленьких дітей зв'язок їх душі з тілом ще недостатньо зміцніла, і це робить їх вразливими до злих сил.

Як повідомляв "Апостроф", в дні других вихідних травня у 2021 році в Україні відзначають Радоницю і згадують своїх померлих рідних. Влада Києва затвердила перелік маршрутів для перевезення пасажирів до міських кладовищ у поминальні дні.