RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Наскільки частіше діти хворіють COVID-19 та які у них симптоми: результати нового дослідження

Немовлята та діти ясельного віку, які перенесли вірус, майже втричі частіше хворіють у порівнянні з підлітками. Водночас майже у трьох чвертей заражених дітей ніколи не розвиватимуться такі симптоми, як лихоманка або кашель.

Таким дослідженням поділилися з DAILYMAIL.COM команда з Університету Алабами в Бірмінгемі, США.

Дослідники розглянули понад 12 300 дітей у віці до 18 років, які мали позитивний результат на COVID-19. Таким чином з'ясувалось, що:

  • Близько 75% заражених дітей не мали таких симптомів, як кашель, лихоманка або задишка;
  • Більше 5% дітей потрапили до лікарні, і вони мали до п'яти разів більше шансів відчути симптоми коронавірусу: лихоманку, нудоту, блювоту і навіть висип.
  • Серйозні симптоми були у три рази частіше серед немовлят, дітей молодшого віку та дітей дошкільного віку з COVID-19 порівняно з підлітками;
  • Чорношкірі та латиноамериканські діти частіше потрапляли до лікарні з Covid - 6,5% та 4,6% відповідно, порівняно з білими дітьми - 3,3%;
  • Більшість дітей, інфікованих COVID-19, не виявляють типових симптомів захворювання;

Частота втрати смаку і запаху була поширеною серед обох груп, але лише близько 15% не госпіталізованих дітей мали лихоманку порівняно з 40,7% госпіталізованих дітей - показник у 2,7 рази більше.

Для дослідження, опублікованого в журналі Scientific Reports, команда вивчила дані про 12 306 дітей, які мали позитивний тест на коронавірус. Діти коливаються у віці від нуля до 18 років, і їх відвідували лікарі в 33 медичних організаціях по всій території США.

Дослідники вивчали поширеність типових симптомів COVID-19 - лихоманки, кашлю та задишки у дітей. Вони виявили, що більшість дітей, 74,9%, не мали жодного з класичних симптомів. Лише близько 25,1% дітей мали одне з трьох, а 9,9% - принаймні двох.

Найбільш поширеними симптомами були неспецифічні, включаючи лихоманку, біль у м'язах та втрату смаку та запаху, що спостерігалося у 18,8%. Близько 16,5% мали симптоми дихання, такі як кашель, і 13,9% мали шлунково-кишкові симптоми, включаючи нудоту та блювоту.

Менш загальні ознаки включали дерматологічні симптоми, такі як висип, що спостерігається у 8,1% та неврологічні, такі як головний біль, спостерігається у 4,8%.

Загалом 672 пацієнти, або 5,5%, були госпіталізовані з COVID-19.

Що стосується загальних симптомів, таких як біль у м’язах, втома та втрата смаку та запаху, показники були однаковими серед госпіталізованих та не госпіталізованих дітей. Єдиною помітною різницею була частота лихоманки, яка спостерігалася у 15% не госпіталізованих пацієнтів та 40,7% госпіталізованих.

Задишка була дещо вищою у госпіталізованих дітей - 12% у порівнянні з 10% серед не госпіталізованих дітей.

Серед усіх госпіталізованих дітей 118 або 17,6% потребували медичної допомоги, а 38 дітей, або 4,1%, потребували штучної вентиляції легенів.

"Результати свідчать про те, що діти та підлітки з COVID-19 можуть мати легший перебіг захворювання, ніж дорослі.Враховуючи високу частоту випадків без типових симптомів, підвищена пильність, інноваційний скринінг та часте тестування можуть знадобитися серед дітей, які навчаються у школі, та їх безпосередніх контактів по мірі відновлення роботи шкіл", - написали автори.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у ВООЗ налякали прогнозом на другий рік пандемії.