RU  UA  EN

Неділя, 2 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 червня

1 червня

Всі новини

День пам'яті жертв політичних репресій в Україні: що потрібно знати про скорботну дату

Щорічно у третю неділю травня в Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій, в 2021 році він випав на 16 травня.

"Апостроф" розповідає про історію та головні факти дня пам'яті.

Коли і ким було встановлено День пам'яті жертв політичних репресій

Пам'ятна дата була заснована указом президента Віктора Ющенка 21 травня 2007 року в зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору - масових репресій сталінського режиму 1937-1938 років. Мета встановлення Дня пам'яті жертв політичних репресій - шанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

Скільки людей стали жертвами політичних репресій в Україні

Точну кількість постраждалих підрахувати неможливо, але це - величезні цифри. На думку деяких експертів, за період з початку 1920-х і до кінця 1980-х років, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб (з них понад 50% українців).

Значна частина цих людей була розстріляна, інші пройшли тюрми, заслання, вислання (майже 3 мільйонів українців), каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах. Терор і репресії зачепили всі верстви українського населення: вчених, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство.

Особливо жорстокими були масові репресії, що здійснюються сталінським режимом і його поплічниками в Україні в 1930-х роках. Так, в Україні в 1937-1938 роках було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин - до розстрілу. Решта були відправлені до в'язниць і таборів.

Радянська влада приховувала правду про репресії

Влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів, інформація про жертви часто була засекреченою, а на місцях поховань будували режимні об'єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами і висаджували дерева. Таким чином у тих, хто загинув від репресій відбирали навіть право на пам'ять.

Трагедія в київській Биківні

Найбільше місце поховання жертв масових політичних репресій в Україні знаходиться в Биківнянському лісі на околиці Києва. Тут був об'єкт спеціального призначення НКВС, де протягом 1937-1941 років він був місцем таємного поховання жертв політичних репресій, закатованих і розстріляних НКВС в київських тюрмах.

Однією з найкривавіших стала ніч в Києві 19 травня 1938 року, коли в тюрмах НКВД було розстріляно 563 людини. Трагедія Биківні стоїть в одному ряду з такими злочинами, як Аушвіц, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр та Катинський розстріл. На сьогоднішній день вже встановлено імена понад 19 тисяч розстріляних жертв сталінських репресій з Биківнянського поховання.

Як вшановують пам'ять жертв політичних репресій в Україні

Традиційно в День пам'яті жертв політичних репресій у різних куточках країни покладають квіти до пам'ятних знаків, проходять жалобні віче і церемонії.

До меморіального знаку на в'їзді в Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили" вранці 16 травня було встановлено кошик квітів від президента України Володимира Зеленського.

Як повідомляв "Апостроф", християни східного обряду в 2-у неділю після Великодня відзначають День жінок-мироносиць. У 2021 року свято припадає на 16 травня.