RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Винищувач у небі і погроза збити літак: як силовики Лукашенка затримували Протасевича і що йому загрожує

У неділю, 23 травня, в аеропорту Мінська після екстреної посадки літака, що летів з Афін до Вільнюса, був затриманий колишній головний редактор Telegram-каналу Nexta, який висвітлював протести в Білорусі, Роман Протасевич і його дівчина - Софія Сапега.

"Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Літак компанії Ryanair здійснив аварійну посадку в Національному аеропорту Мінська, причиною став сигнал про замінування. З літаком і всіма, хто знаходився на борту, були проведені слідчі дії.

Незабаром стало відомо, що Білорусь нібито готувалася збити літак Ryanair з 123 пасажирами в разі відмови пілота зробити позапланову посадку через повідомлення про мінування. Свої погрози Міноборони Білорусі передавало екіпажу через диспетчерів Національного аеропорту Мінська, заявив Член президії Координаційної ради опозиції Павло Латушко.

За його словами, саме для цих цілей було піднято військовий винищувач Су-29.

Російський авіаексперт Вадим Лукашевич зазначив, що пілоти літака до останнього намагалися дотягнути до литовського кордону, але змушені були посадити літак через погрози - льотчикам довелося повернути назад під загрозою винищувача, перебуваючи всього в 30 км від литовського кордону.

Крім того, пілоти завжди починали зниження за 177 кілометрів до Вільнюса, але цього разу льотчики йшли в сторону Литви без зниження і скидання швидкості. Це означає, що вони намагалися втекти від переслідування винищувача, але були змушені повернути назад всього за дві хвилини до литовського кордону.

Що кажуть очевидці затримання Протасевича

За словами очевидців, незадовго до того, як військові відвезли Протасевича в невідомому напрямку, він сказав пасажирам, що перебували поруч: "Мені загрожує смертна кара", пише Delfi.

Житель Вільнюса, який летів літаком Ryanair, зазначив, що було ясно, що затримання Протасевича було зрежисоване. При розвороті літака біля литовського кордону пасажирів лише проінформували про посадку в Мінську, а в аеропорту літак вже чекали кілька пожежних автомобілів, близько п'ятдесяти посадових осіб, службові собаки.

"Ми бачили затримання, він (Протасевич) стояв поруч, (посадові особи) імітували, що собаки щось знайшли в його сумці. Була загальна перевірка, всіх висадили, я склав свій багаж, собаки підходили, перевіряли багаж кожного з пасажирів, і звичайно вони "знайшли" щось у багажі однієї людини, не ясно що, може, якісь брудні шкарпетки. Потім завели за автобус, чоловіка відвезли в автобусі разом з омонівцем або поліцейським", - розповів він.

Затримали і дівчину журналіста

Крім Протасевича, була затримана 23-річна Сапега, яка є громадянкою Росії. Дівчина навчається в магістратурі Європейського державного університету у Вільнюсі за програмою "Міжнародне право і право Європейського союзу".

За словами представника університету Максима Мілти, після затримання на зв'язок вона не виходила.

"Європейський гуманітарний університет докладає всіх зусиль для якнайшвидшого звільнення Софії Сапеги", - сказав він.

Відомо, що Сапега народилася в Росії, але більшу частину життя провела в Білорусі. У Литві у неї була тимчасова посвідка на проживання. З Протасевичем Сапега познайомилася близько півроку тому.

"Політикою не цікавилася, але переживала за долю рідних для себе країн - Білорусі та Росії. Упевнений, що затримання Софії має під собою тільки одну причину - чинити тиск на Романа. Так як інших причин об'єктивно немає", - припустив одногрупник дівчини.

Що загрожує Протасевичу

25-річний Роман Протасевич є колишнім головним редактором Telegram-каналу Nexta, що став головним джерелом інформації про протести, що розгорнулися в країні після президентських виборів у Білорусі.

У серпні минулого року Протасевич розповідав, що змушений був тікати в Польщу через переслідування з боку білоруських спецслужб. Протасевич проходить обвинуваченим за такими статтями:

  • вчинення умисних дій, спрямованих на створення соціальної ворожнечі за ознакою професійної приналежності (частина 3 статті 130 КК). Передбачене покарання - до 12 років позбавлення волі;
  • організація масових заворушень (стаття 293 КК). Передбачуване покарання - до 15 років ув'язнення;
  • організація групових дій, що грубо порушують громадський порядок (стаття 342 КК). Ця стаття "тягне" на термін до 3 років.

Міжнародна реакція

На безпрецедентний крок з боку Білорусі вже відреагували в Європарламенті, Єврокомісії, свою позицію висловили Україна, Литва, Польща та інші країни і організації.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Альянс уважно стежить за ситуацією, а також зажадав провести міжнародне розслідування інциденту.

Глава Європарламенту Давид Сассоли зажадав негайних пояснень від Мінська в зв'язку з затриманням Романа Протасевича.

Президент Європейської народної партії, екс-глава Європейської ради Дональд Туск зазначив, що президент Білорусі Олександр Лукашенко став загрозою для міжнародної безпеки.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала неприйнятною вимушену посадку в Мінську рейсу Ryanair, на борту якого перебував Роман Протасевич, і попередила, що такі дії повинні мати наслідки.

В Україні закликали негайно звільнити затриманого опозиційного журналіста.

"У черговий раз тривожні новини з Білорусі. На цей раз в Мінську затримали білоруського журналіста Романа Протасевича. Чергова атака на свободу слова з боку білоруської влади. Вимагаємо негайного звільнення. На час утримання під вартою права затриманого повинні бути безумовно гарантовані", - заявив спікер Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.