RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

У російському СІЗО різко погіршилося самопочуття українського політв'язня: заява омбудсмена

У фігуранта кримської "справи Хізб ут-Тахрір", українського політв’язня Сервета Газієва, якого утримують в СІЗО в Ростовській області, різко погіршився стан здоров'я. Кримський татарин скаржиться на загострення хронічних хвороб: ниркову недостатність та ішемічну хворобу серця.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Український омбудсман повідомила, що Сервет Газієв є інвалідом 2-ї групи, через сильний біль у спині Сервет Газієв з березня не може брати участь в судових засіданнях, які проходили у Південному окружному військовому суді. Під час останніх п’яти засідань Сервету викликали швидку допомогу. Лікарі констатували неможливість його участі у суді та рекомендували суворий постільний режим.

"Особисті звернення та звернення адвоката до адміністрації СІЗО щодо надання необхідної медичної допомоги та проведення кваліфіковано огляду лікарями ігноруються. Сервет Газієв страждає від нестерпного болю, що прирівнюється до катування і нелюдського поводження та порушує статтю 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", - зауважила Денісова, додавши, що неможливість брати участь у судових засідання порушує його право на ефективний юридичний захист.

Вона закликала Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяну Москалькову невідкладно відновити порушені права Сервета Газієва, зокрема, забезпечити йому необхідну медичну допомогу, в тому числі госпіталізувати в стаціонар медзакладу, де провести медичне обстеження і подальше лікування, а також сприяти в обранні іншого запобіжного заходу, не пов'язаного з взяттям під варту, через критичний стан здоров'я громадянина України.

"Звертаюся до Генерального прокурора РФ Ігоря Краснова з вимогою надати правову оцінку злочинним діям з боку адміністрації СІЗО-5 міста Ростова-на-Дону та притягнути винних до кримінальної відповідальності. Вкотре закликаю міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ та вимагати негайного звільнення усіх бранців Кремля", - додала Денісова.

Як повідомляв "Апостроф", в окупованому РФ Криму під час обшуку в селі Дубки у вівторок, 11 травня, застрелили громадянина Узбекистану, мусульманина Набі (Аюб) Рахімова.